Informație de ULTIMĂ ORĂ pentru românii din diaspora. Mai este timp până deseară!

277
Informație de ULTIMĂ ORĂ pentru românii din diaspora. Mai este timp până deseară! - diaspora-1568184701.jpg
Astăzi este ultima zi în care cetățenii care vor să voteze în străinătate la prezidențiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro.

Cei care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la ora 23:59:59.

Potrivit www.votstrainatate.ro, până marți seară s-au primit aproximativ 28.400 de cereri pentru votul la secția de votare și circa 29.800 de solicitări pentru vot prin corespondență.

În ceea ce privește votul la secția de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.

Prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze în străinătate la alegerile pentru președintele României din 10 și 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă din străinătate.

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență.

Completând acest chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.

Pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși mai mulți pași, primul fiind înregistrarea, care presupune completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul prin corespondență. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Poșta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondență: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu mențiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondență, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.

În ceea ce privește votarea, pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat; buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; se completează certificatul de alegător, menționând data și semnând olograf; se introduce plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său: îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara gazdă după caz. (Sursa: Agerpres)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3482 secunde