Iohannis, despre proiectele discutate la Summit: "Un semnal politic la cel mai înalt nivel"

399
Iohannis, despre proiectele discutate la Summit:

Articole de la același autor

Lista de proiecte prioritare de interconectare prezentată în cadrul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări este un semnal politic la cel mai înalt nivel, a afirmat Klaus Iohannis, ieri, în cadrul unei declarații de presă la Cotroceni.

Șeful statului a susținut o declarație comună alături de președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, de premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, și de secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Rick Perry.

"Asumarea de către România a Summit-ului de la București a avut ca argument principal potențialul acestei inițiative de a se adresa nevoii reale a celor 12 state participante de dezvoltare economică și de interconectare regională în vederea atingerii convergenței cu Europa de Vest", a spus șeful statului, citat de Agerpres.

El a adăugat că înalții oficiali prezenți luni și marți la eveniment au adoptat o declarație comună care stipulează principiile fundamentale ce stau la baza Inițiativei celor Trei Mări și obiectivele concrete vizate de această platformă.

"Avem acum o înțelegere comună cu privire la principalele obiective ale Inițiativei, care sunt pro-dezvoltare economică în regiune, pro-Uniunea Europeană și pro-legături transatlantice", a punctat el.

Domeniile de interes din cadrul summit-ului au fost transport, energie și digital. Aspectul proeuropean, a mai spus șeful statului, este subli-niat de prezența la summit a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Mă bucură faptul că domnul Juncker, președintele Comisiei Europene, a acceptat să fie astăzi alături de noi", a punctat Iohannis. El a adăugat că un alt obiectiv al summit-ului este și consolidarea legăturilor transatlantice.

"Prin această listă dăm un semnal politic la cel mai înalt nivel investitorilor în ceea ce privește proiectele majore de interconectare pe care țările noastre le consideră prioritate", a evidențiat Iohannis.

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări a început luni la București.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3729 secunde