Kelemen Hunor afirmă că economia de energie în locuinţe nu se poate face obligatoriu

164
Kelemen Hunor afirmă că economia de energie în locuinţe nu se poate face obligatoriu - hunor-1663828319.jpg
Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, afirmă că nu pot fi obligaţi consumatorii casnici să facă economie de energie în locuinţele proprii, ci doar li se poate recomanda acest lucru, dar consideră că majoritatea oamenilor sunt responsabili.

"Anunţul european este în acest moment este o intenţie. (...) O decizie obligatorie în ceea ce priveşte statele membre nu a fost luată. Urmează o şedinţă extraordinară a miniştrilor energiei din fiecare stat membru la sfârşitul lunii septembrie, fiindcă la recenta şedinţă n-au ajuns la o concluzie comună, Dar vă daţi seama că anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu pot fi făcute. Poţi să dai recomandări, dar obligativitatea e greu de făcut, fiindcă cine controlează? Trebuie să înfiinţezi 'poliţia de termometre', de temperatură în casă. Ce vrei să faci?", a declarat Kelemen Hunor la Euronews Romania.

Liderul UDMR susţine că nu se poate face comparaţie între consumatorii de energie electrică sau gaze.

"Nu poţi să compari cât consumă un neamţ şi de acolo să reduci cu 15 % şi cât consumă mama mea la ţară, şi de acolo să reduci 15 %. Înseamnă că trebuie să stea în întuneric, fiindcă, dacă nu greşesc, sunt 3,5 milioane spre 4 milioane de utilizatori consumatori care consumă până la 100 de kilowaţi. Asta ce înseamnă? Un frigider şi două - trei becuri în casă. Ce să reduci de acolo? (...) Aceste comparaţii nu-şi au locul sau sunt comparaţii absolut inutile, doar ca să jucăm cu cifre. Deci recomandări putem să facem, fiecare om poate economisi un pic, dar nu poţi să spui că, da, trebuie să stai la 18 grade, la 19 grade în casa ta. În instituţiile publice poţi să reglementezi altfel. Deci, din acest punct de vedere, putem cel puţin să dăm impresia că ştim despre ce vorbim. Cine va intra la mine în casă să verifice dacă sunt 19 grade sau 21 de grade? Şi care va fi sancţiunea? Mă închide în casă sau îmi taie gazul? Ce va face?", a explicat vicepremierul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0952 secunde