Continuă criza politică. Guvernul Cioloş a fost respins de Parlament

523
Continuă criza politică. Guvernul Cioloş a fost respins de Parlament - fondciolosrespins-1634732436.jpg
Guvernul Cioloș a fost respins, miercuri, la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură. Potrivit unor surse, în afară de cei 78 de parlamentari ai USR (doi au fost absenți) ar fi votat zece parlamentari de la PNL și minorități. Imediat după aflarea rezultatului, au apărut şi primele reacţii.

Reprezentanţii partidelor parlamentare au opinii diferite şi rămâne de văzut ceea ce se va întâmpla. Dacian Cioloş a lăsat să se înţeleagă că „mingea este în terenul preşedintelui Klaus Iohannis” după acest rezultat.

„Am fost azi (n.r. miercuri) în Parlament cu o propunere de soluție la situația de criză. Am discutat despre soluții, dar practic parlamentarii au respins singura soluție pe care au avut-o pe masă. Exact cei care ne acuzau că blocăm găsirea unei soluții au prelungit situația de criză. Nu au făcut nicio propunere alternativă, dar azi au vorbit din nou despre lipsa de soluții. USR și-a făcut datoria, rămânem în continuare cu această responsabilitate asumată de a contribui la găsirea unei soluții, dar și celelalte forțe trebuie să își asume responsabilitatea pentru că au stat pe margine și caută variante ca să aranjeze problemele interne din partid. Din acest moment mingea se întoarce în terenul domnului președinte, vom vedea care sunt propunerile lui”, a declarat Dacian Cioloş.

De partea cealaltă premierul demis, Florin Cîţu, a explicat că următorul Guvern ar trebui să fie creat în jurul Partidului Naţional Liberal.

„Votul de azi (n.r. miercuri) al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecții și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice. România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare. PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern”, a spus Florin Cîţu.

A urmat apoi şi reacţia liderului UDMR, Kelemen Hunor, cel care spune că ar trebui din nou încercată refacerea coaliţiei.

„Astăzi (n.r. miercuri) a fost o dezbatere destul de liniştită şi de scurtă. De fapt, nimeni nu a vorbit despre programul de guvernare, foarte puţin s-a vorbit despre miniştrii lui Dacian Cioloş. Acest guvern n-a reuşit să convingă pe aproape nimeni, niciun grup parlamentar, în afară de USR, n-a anunţat că va vota acest guvern şi, în aceste condiţii, trebuie să ne pregătim pentru pasul următor. În momentul în care vezi că ai rămas singur, poate că ar fi fost mai bine să facă un pas înapoi premierul desemnat, dar el a considerat că este mai bine să vină în faţa Parlamentului. Mai departe, din punctul nostru de vedere, prima soluţie este să încercăm încă o dată refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR, fiecare să mai lase un pic de la el - şi din orgolii, şi din ambiţii personale”, a declarat Kelemen Hunor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4813 secunde