Klaus Iohannis a vorbit despre apărarea regiunii Mării Negre din România

210
Klaus Iohannis a vorbit despre apărarea regiunii Mării Negre din România - iohannisaparare-1652983960.jpg
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că realitatea actuală, determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, face ca statele aliate să meargă mai departe în eforturile comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre.

„Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special în regiunea Mării Negre. Deciziile şi acţiunile noastre comune în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prezenţa dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea şi operativitatea care definesc NATO şi pe noi, ca aliaţi. În anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, am început împreună procesul amplu de adaptare a Alianţei la un mediu de securitate volatil şi impredictibil”, a afirmat şeful statului.


El a adăugat că, în acel context, s-au pus bazele unei prezenţe robuste a NATO pe Flancul estic în domeniile terestru, aerian şi maritim - Prezenţa Aliată Înaintată/Forward Presence - şi au fost înfiinţate şi operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri, inclusiv Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi.

„Realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din anul 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre”, a evidenţiat Iohannis. (Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8894 secunde