Consiliul Judeţean Constanţa se pregăteşte să implementeze proiectul EuroVelo6. "Nu va fi deloc simplu!"

1212
Consiliul Judeţean Constanţa se pregăteşte să implementeze proiectul EuroVelo6.
Judeţul Constanţa se află într-o continuă modernizare, iar reprezentanţii CJC pun la cale un nou proiect de anvergură. Vicepreşedintele instituției, Petre Enciu, a vorbit despre proiectul EuroVelo6, o realizare care ar face ca judeţul Constanţa să fie pus pe harta marilor localități ale Europei. Concret, EuroVelo6 reprezintă un drum format din mai multe piste de biciclete care va lega Franţa de România.

În acest context, Petre Enciu a oferit câteva detalii despre ceea ce va însemna acest drum. „Județul Constanta are șansa de a fi traversat de EuroVelo6 sau ruta ciclabilă a fluviilor, cum mai este ea denumită. EV6 va trebui să lege printr-un culoar ciclabil estuarul din Saint-Nazaire, prin care Loara se varsă în Atlantic, de Delta Dunării și municipiul Constanța. Dincolo de faptul că județul Constanța joacă un rol cheie, fiind terminusul acestui traseu, EV6 are și o importantă națională, fiind țintă în PNRR, obiectivul general fiind construirea a 3.000 km de piste de ciclo-turism”, a declarat Petre Enciu.

El a explicat apoi în ce constă proiectul şi a dezvăluit că traseul va fi foarte greu de format pentru că în judeţul Constanţa se găsesc foarte multe monumente istorice, cetăţi şi aşa mai departe.


„Proiectul va avea o abordare integrată la nivelul Ministerului Dezvoltării împreună cu Consiliile Județene de la Dunăre, așa cum am stabilit în urma ultimei vizite la minister împreună cu domnul ministru. Concret, Consiliile Județene au la dispoziție 40 de zile pentru a identifica terenurile acestui traseu. Lucru ce nu va fi deloc simplu, având în vedere că va trebui să luăm în calcul constrângeri legate de deservirea cât mai eficientă a punctelor de interes cultural (situri arheologice, monumente), natural (arii naturale, rezervații, peisaje), gastronomic, religios etc.


Încă de anul trecut, adunăm informații în cadrul Direcției Generale de Proiecte în legătură cu acest proiect și am și reușit să prindem în buget o mică sumă de bani ce ne-ar putea servi la realizarea unor studii”, a mai spus Petre Enciu.

Nu în ultimul rând, Petre Enciu a dezvăluit ce traseu intenţionează reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa să aleagă pentru EuroVelo6.


„Slow-travel-ul prin cicloturism este un fenomen ce prinde contur din ce în ce mai mult în Europa, rețeaua EV ce numără 13 trasee fiind cea mai populară. Vorbim despre peste 60 de milioane de călătorii, cu mii de puncte de cazare Bed & Bike și un volum de piață de peste 7 miliarde de euro.

EV6 va intra în județul Constanta pe la Ostrov, va c ontinua de-a lungul Dunării până la Cernavodă și Hârșova, va intra în județul Tulcea pe la Gârliciu, va ajunge la Sulina, după care va reintra în județ pe la Mihai Viteazu și se va încheia la Constanța”, a conluzionat Petre Enciu.
Pagina a fost generata in 0.4528 secunde