Ce s-a ales de sanatoriul din Eforie Sud? O singură secţie, cu câteva saloane şi o construcţie de mântuială

2507

Articole de la același autor

Din una dintre cele mai renumite unităţi medicale din zona Dobrogei, sanatoriul de ortopedie din Eforie Sud a ajuns o curte păzită de câini, cu clădiri abandonate care stau să cadă, vegetaţie crescută în toate direcţiile şi… fără niciun viitor. În prezent, pe terenul de mii de metri, cu multă verdeaţă şi cu ieşire la plajă, funcţionează doar o secţie externă a Spitalului Judeţean Constanţa, cu patru saloane şi patru rezerve. Autorităţile judeţene iau în calcul să repună în valoare întreaga bază şi infrastructura disponibilă acolo.





Soarta Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală de la Eforie Sud a fost pecetluită în 2013, când a fost preluat în administrare de Consiliul Judeţean, condus atunci de Nicuşor Constantinescu. În mai puţin de jumătate de an, au fost suspendate intervenţiile chirurgicale şi a fost închisă secţia de ortopedie, medicii şi cea mai mare parte a personalului medical fiind concediaţi. Ulterior, a fost transformat în secţie exterioară a Spitalului Judeţean şi a devenit ambulatoriu de specialitate. În 2015, au fost demarate lucrări de renovare, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, intitulat „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud”. Valoarea totală a intervenţiilor a fost de 9,2 milioane lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean a fost de 148.100 lei.



Reparaţii după lucrările cu fonduri europene

Din păcate, lucrările au fost făcute de mântuială şi, acum, autorităţile judeţene vor trebui să facă din nou reparaţii. „Lucrările au fost executate prost şi au apărut infiltraţii la terasă. Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa a cerut constructorului remedierea lucrărilor, în garanţie, dar acesta nu a mai răspuns la solicitările CJC, astfel că reparaţiile vor fi făcute din fondurile proprii ale instituţiei, urmând apoi să ne îndreptăm în instanţă împotriva constructorului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu.



Intervenţiile sunt programate să înceapă în perioada imediat următoare şi se vor executa numai la exterior, astfel că nu vor împiedica desfăşurarea activităţii în secţie. „Clădirea Ambulatoriului de specialitate al Secţiei de Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie Eforie Sud va intra într-un proces mai amplu de reabilitare, prin refacerea teraselor aferente imobilului. Lucrările vor fi executate într-un termen de aproximativ trei luni şi au o valoare totală de peste 370.000 de lei, sumă suportată integral din bugetul propriu al instituţiei noastre”, ne-a precizat şi vicepreşedintele CJC Stelian Gima.



„Mai ieftim să demolăm decât să consolidăm!”

În ce priveşte restul clădirilor fostului sanatoriu, în prezent, păstrate în conservare, acestea au fost supuse unei expertize tehnice, pentru a evalua starea lor. „Pentru una dintre clădiri, firma care a realizat expertiza a ajuns la concluzia că ar fi mai ieftin să fie demolată şi reconstruită decât să fie consolidată şi repusă în funcţiune. Fiind vorba despre o secţie exterioară a Spitalului Judeţean, rămâne la decizia conducerii unităţii medicale să stabilească următorii paşi. Noi le stăm la dispoziţie şi, atunci când vor avea un proiect, vom discuta împreună propunerile lor”, a subliniat Stelian Gima.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5514 secunde