Veşti proaste de la Teatrul de Vară din Mamaia. "Subsolul este tot inundat, cum putem să îl reabilităm?"

1414
2

Articole de la același autor

De mai bine de nouă ani, a căzut cortina la Teatrul de Vară din Mamaia. Iar în curând riscă să cadă cu totul şi clădirea. Grădina zace în ruină după ce odinioară a fost chiar şi Palat al festivalurilor şi chiar dacă din 2019 încoace se tot vorbeşte şi se fac hârtii sau calcule pentru reabilitarea ei. Din păcate, veştile nu sunt deloc bune, expertizele scoţând la iveală probleme grave la structura imobilului.





Teatrul de Vară din Mamaia se prăbuşeşte, la propriu. Deja din stâlpii măcinaţi de umezeală şi vreme au început să se desprindă bucăţi de tencuială şi cărămizi. Probabil că este o chestiune de timp până când primul se va prăbuşi. Între timp, clădirea este utilizată doar ca şi depozit pentru tot felul de vechituri care nu îşi găsesc folosinţa pe timpul iernii.



În 2018, fosta conducere a Consiliului Judeţean Constanţa a demarat procedurile pentru renovarea Teatrului de Vară din Mamaia. Au fost cheltuite atunci 4,6 milioane de lei pentru o expertiză din care a reieşit că grădina de vară este distrusă. Ulterior, chiar au fost organizate două licitaţii pentru atribuirea contractului pentru lucrările de reabilitare, lucrări care nu au mai început niciodată.



Noua conducere a CJC a preluat clădirea în starea în care o ştim cu toţii, dar abia doi ani mai târziu a început alte proceduri pentru a o salva. Contactat telefonic, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, ne-a luat la rost că deschidem subiecte atât de neimportante, când în apropierea graniţelor ţării este război şi judeţul adăposteşte mii de refugiaţi ucraineni. Este adevărat, ca şi acum, întotdeauna au fost altele priorităţile, de aceea a şi ajuns în halul acesta „Palatul festivalurilor”. Şi, la fel de adevărat este că viaţa trebuie să meargă mai departe, că oamenii au nevoie de repere culturale şi de frumos. Am aflat totuşi, de la şeful CJC, că este în plină desfăşurare o evaluare tehnică a clădirii. „Este în lucru expertiza, la sfârşitul lunii martie va fi gata. Avem un DALI (n.r. – Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii), însă sunt indicii că sunt probleme mari la structură. Dacă tot subsolul este inundat, cum putem noi să îl reabilităm? Vom vedea ce va reieşi din expertiză şi apoi vom lua o decizie în ce priveşte Teatrul de Vară”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.




Expertize peste expertize…

În urmă cu 10 luni, situaţia părea să fie însă alta, ţinând cont de răspunsul pe care l-am primit la vremea respectivă tot de la conducerea CJC. „În anul 2018, au fost achiziţionate servicii de expertiză tehnică privind rezistenţa şi stabilitatea imobilelor în vederea reabilitării şi consolidării acestora pentru obiectivul Teatrul de Vară Mamaia (corpuri C1 şi C2). În ceea ce priveşte concluziile expertului tehnic au fost următoarele: «Având în vedere rezultatele observaţiilor in situ şi din calculele conform P100/3-2008 şi în concordanţă cu cele prezentate anterior, se constată că este vorba despre o clasă de risc seismic RSIII pentru că nu sunt necesare măsuri urgente de punere în siguranţă structurală, gravitaţională şi seismică. Însă, pentru punerea în folosinţă a acesteia, sunt necesare măsuri de intervenţie în majoritate nestructurale»”, se arată în răspunsul primit de „Cuget Liber”, la finele lunii mai 2021, de la Consiliul Judeţean Constanţa.



Tot atunci, preşedintele Mihai Lupu ne spunea că nu va fi schimbată destinaţia Teatrului de Vară. „Apreciem că va fi păstrată destinaţia de grădină de vară. Vor fi refăcute corpurile C1 – Amfiteatru şi C2 – Galerii de artă, complexul comercial din imediata vecinătate nu se află în proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa”, explică şeful CJC.





Comentează știrea

Constantean fraier
23 martie 2022
Nu se mai poate face nimic

Demolat, si facem doua blocuri machidonesti

Mircea
24 martie 2022
dezvoltare oras modern Constanta

Ne pregatesc ca de obicei cu vesti catastrofale pentru ca urmeaza a fi demolat tot complexul Perla .Se vor construi blocuri cu 12 - 15 etaje care deja sunt proiectate si acum se cauta intrarea in ;legalitate ; ( PUZ ).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2402 secunde