Klaus Iohannis: "Trebuie lămurit în Constituţie scenariul alegerilor anticipate"

149
Klaus Iohannis:
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat joi că tema revizuirii Constituţiei este foarte sensibilă, menţionând că sunt chestiuni care trebuie lămurite în Legea fundamentală, cum ar fi scenariul alegerilor anticipate.


„Este (revizuirea Constituţiei - n.r.) o temă foarte importantă, foarte sensibilă, dar în acelaşi timp extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii şi pentru tot felul de interpretări. Până când nu avem ceva scris, un draft - şi se lucrează în Parlament pentru o comisie specială -, este greu de comentat, dar dacă mă întrebaţi aşa direct: da, sunt chestiuni pe care eu cred că trebuie să le lămurim în Constituţie. Amintiţi-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate, noţiunea nici nu există în Constituţie. Deci, trebuie să clarificăm cum, cine şi când dizolvă Parlamentul, ce înseamnă alegeri anticipate”, a afirmat Iohannis.


Şeful statului a spus că sunt câteva chestiuni mai tehnice prevăzute în Constituţie, care în practică nu mai funcţionează.

„O să vă dau un exemplu. Un ministru interimar poate să stea 45 de zile. Dar dacă criza durează 145 de zile, ce facem? Rămânem fără Guvern, rămânem fără miniştri? Este absurd. Deci, astfel de lucruri care s-au întâmplat şi am tras învăţămintele trebuie să ducă la îmbunătăţiri în textul Constituţiei. Chiar poziţia preşedintelui. Discuţia există de când am scăpat de comunism şi discuţia este: vrem preşedinte ales de popor, cu puteri multe, sau vrem preşedinte ales de Parlament, care are o poziţie mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro şi contra pentru ambele. Deocamdată situaţia este cea în care suntem: preşedintele este ales direct, are atribuţiile pe care le are”, a adăugat Klaus Iohannis.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.532 secunde