Klaus Iohannis: Nu se va întâmpla nimic un an, doi ani

118
1
Klaus Iohannis: Nu se va întâmpla nimic un an, doi ani - klausiohannis123-1467130656.jpg

Articole recomandate

Klaus Iohannis face apel la calm. Președintele României a atras atenția că ieșirea Marii Britanmii din UE este un proces de durată. Negocierile nu pot începe fără o solicitare din partea Londrei și ar putea să dureze până la doi ani, a spus șeful statului. Klaus Iohannis a mai spus și că va apăra, în timpul negocierilor, intereselor românilor din Marea Britanie, transmite Digi24.ro.


Klaus Iohannis, președintele României:

Vom avea în această seară o sesiune în care prim-ministrul David Cameron ne expune punctul de vedere al domniei sale, al guvernului britanic iar noi ne vom expune punctele noastre de vedere. Mâine vom avea o întâlnire în format de 27 pentru a aborda chestiunea, pentru a lua primele hotărâri și pentru a armoniza pozițiile.

Există opinii ușor diferite. Unii vor să fie presată Marea Britanie să plece imediat, alții ar sugera chiar că ar fi bine să se aștepte. Una peste alta, este un lucru clar: nu se poate negocia nimic până nu există o solicitare scrisă din partea Marii Britanii, ori David Cameron a spus clar că nu va face acest lucru. Așa că până în toamnă este foarte puțin probabil să avem documente cu care să putem negocia.

Voi susține punctul de vedere al României, că nu este cazul să ne grăbim peste măsură. Este bine să abordăm lucrurile cu calm, cu luciditate și, fiind vorba de Marea Britanie, trebuie să fim foarte cinstiți. Chiar dacă se decide să plece sau să rămână, Marea Britanie este un partener foarte important pentru UE și, sigur, și pentru România.

Cred că este foarte "fair" să pregătim această mișcare foarte bine și să o facem în așa fel încât să rezulte o situație în avantajul tuturor părților. Iar noi, România, avem suficiente lucruri de negociat. Mă gândesc în primul rând la românii care trăiesc și lucrează în Marea Britanie, pentru care avem de gând să ne implicăm, dar sunt și alte lucruri de politică externă, de securitate, unde Marea Britanie și România au puncte de vedere apropiate.

E puțin devreme să spunem ce am cere, dar cred că e important să se rețină o chestiune. Dacă românii doresc să lucreze acolo, e bine să găsească condiții echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie să vedem, să purtăm negocierea în sensul în care să nu aibă ei pierderi de suportat datorită acestei mișcări.

Trebuie să vedem lucrurile și în succesiunea lor temporală. Deocamdată nu se întâmplă nimic și nu se va întâmpla nimic. Probabil un an, doi ani. Timp în care, evident, după ce se solicită ieșirea, se negociază aceste lucruri. În niciun caz nu este cazul să intre cineva în panică. Dar România este conștientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie. Și o va face.


Comentează știrea

Ciure Lucian Stefan
29 iunie 2016
Brexit

Va multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si pentru grija a celor ce ne aflam in Marea Britanie dar as fi bucuros sa nu ramana numai vorbe sa vedem si solutii,sper sa va implicatii serios si ferm,politicieni care vor merge la intruniri-negocieri sper sa aiba bine temele facute cu ce se intampla aici si sa le pese binenteles altfel nu se va rezolva nimic aici vor ramane numai vorbe.Va multumes

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0863 secunde