La Microrezervația din Constanța veți întâlni nutria, un mamifer rozător semiacvatic originar din America de Sud

401
La Microrezervația din Constanța veți întâlni nutria, un mamifer rozător semiacvatic originar din America de Sud - complez-muzeal-1678024778.jpg
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa, începând cu anul 1985 a intrat în circuitul public o microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de circa 12 ha, din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.

Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gâşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,căpriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii şi specii rare, cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale. Unele exemplare au fost obţinute prin schimburi cu alte grădini zoologice, iar altele au fost achiziţionate sau donate. Anual, s-a reuşit reproducerea şi creşterea în captivitate a numeroase exemplare aparţinând unor specii variate.

Astfel, o lungă plimbare în cadrul acestei secții vă va relaxa și, cu siguranță, veți învăța câte ceva despre animăluțele și păsările din acest loc. Aici veți întâlni și haioasele nutrii (Myocastor coypus), un mamifer cu un corp de formă relativ cilindrică. Este un rozător semiacvatic originar din America de Sud: Argentina, Brazilia, Chile, Bolivia, Paraguay și Uruguay. Face parte din ordinul Rodentia, fiind numită și Castor de Chile sau Biber de Baltă.

Animalul populează zonele mlăștinoase, cele din jurul lacurilor cu malurile acoperite de vegetație bogată și zonele din preajma apelor curgătoare. Lungimea corpului său este între 47 şi 57 cm, iar greutatea, între 5 și 10 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele.

Acestea sunt animale semiacvatice, deoarece pot rămâne complet scufundate peste 10 minute. Nutriile își sapă adăposturi sub formă de vizuini subterane: acestea pot fi de la simple tuneluri la sisteme complexe cu numeroase coridoare și camere, ce pot depăși 15 metri lungime.

Dieta lor este tip erbivor. Hrana este constituită, în principal, din vegetație acvatică: tulpini, frunze, rădăcini, uneori scoarță. Nutriile pot folosi bușteni sau alte obiecte plutitoare drept platforme pentru hrănire.

Perioada de gestație durează între 127 și 139 de zile, după care se nasc între 1 și 13 pui (de obicei 3-6).

Program Microrezervație și Păsări Exotice:

Luni – Duminică: 9.30 – 16.00

Ultimul bilet se vinde la: 15.30

Tarife Microrezervație și Păsări Exotice până la 30.04.2023:

Tarif Adulți – 8 lei

Elevi/Studenți – 2 lei

Abonament Dendrologic Micro – 320 de lei/an

Copii până la 7 ani – gratuit

Loredana MIHAI

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3653 secunde