Concurs Legea profesiei de jurnalist, respinsă de Senat

279

Articole de la același autor

Senatorii au respins în ședința de plen legea profesiei de jurnalist, propunere legislativă inițiată de senatorul liberal Ioan Ghișe.
Senatorii au aprobat raportul de respingere a propunerii legislative, întocmit de Comisia pentru cultură din Senat, cu 70 de voturi pentru și șase voturi împotrivă.
"Legea jurnalistului", propusă Parlamentului de Ioan Ghișe, dorește să reglementeze cadrul juridic privind desfășurarea activității de jurnalist realizată de persoane fizice care "își asumă voluntar responsabilitatea publică morală și legală de a aduce la cunoștința cetățenilor, prin produse jurnalistice, informații de interes public local, zonal, național sau internațional" și care posedă o așa-numită "Carte de jurna-list".
În proiectul de lege profesia de jurnalist este definită ca "activitatea cu caracter public a unei persoane, denumită jurnalist, ce se concretizează în conceperea, elaborarea și redactarea de produse jurnalistice transmise printr-un mijloc de informare în masă". De asemenea, produsul jurnalistic este o creație intelectuală cu regim juridic prevăzut de Legea 8/1996 privind dreptul de autor, jurnalistul beneficiind de drepturile prevăzute de legea amintită.
"Mijloacele de informare în masă au obligația de a asigura o totală transparență cu privire la proprietatea și gestiunea produselor jurnalistice, în scopul cunoașterii exacte de către jurnaliști și orice persoană interesată a proprietarilor, respectiv a acționarilor și a inte-reselor economice ale acestora", se arată în proiectul de lege.
Totodată, se precizează că între jurnaliști și mijloacele de informare în masă se încheie contracte scrise conforme cu dispozițiile Legii 8/1996.
Legea este organică, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7656 secunde