Lista miniștrilor din Cabinetul Boc a fost transmisă, ieri, Parlamentului

1829
Lista cu miniștrii propuși de Cabinetul Boc IV și programul de guvernare
au fost depuse, ieri, la Parlament, iar calendarul audierilor va fi stabilit astăzi, la ora 12.00. PD-L și UDMR au validat listele miniștrilor proprii
din Cabinetul Boc.

Lista viitorilor miniștri a fost prezentată, ieri după-amiază, de către premierul desemnat Emil Boc:

Premier - Emil Boc
Vicepremier - Marko Bela
1.Ministerul Administrației și Internelor - Vasile Blaga
2.Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri - Adriean Videanu
3.Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Radu Berceanu
4.Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului - Elena Udrea
5.Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului - Daniel Funeriu
6.Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Mihail Dumitru (indepedent)
7.Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale - Gabriel Sandu
8.Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale - Mihai Șeitan
9.Ministerul Sănătății - Cseke Attila
10.Ministerul Culturii și Patrimoniului - Kelemen Hunor
11.Ministerul Mediului și Pădurilor - Laszlo Borbely
12.Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Baconski (indepedent)
13.Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu (indepedent)
14.Ministerul Finanțelor Publice - Sebastian Vlădescu (indepedent)
15.Ministerul Apărării Naționale - Gabriel Oprea (independent)

Sâmbătă, premierul Emil Boc i-a chemat la Palatul Victoria pe miniștrii nominalizați și, alături de actualii membri ai Cabinetului, au discutat despre programul de guvernare. Emil Boc declarase, vineri, că programul de guvernare al viitorului Cabinet este cel propus Parlamentului în decembrie 2008, dar actualizat în funcție de actele normative aprobate și de situațiile apărute între timp.
Activitatea de la guvern nu s-a încheiat, însă, aici. Miniștrii s-au prezentat, la Palatul Victoria, la ora 16:00, pentru a-i prezenta premierului prioritățile lor în materie de guvernare, participând apoi, de la ora 18:00, la o ședință de guvern informală pe tema bugetului pentru 2010.

Protocolul PD-L - UDMR, valabil până în 2012
Protocolul PD-L - UDMR, valabil până la alegerile din 2012, include Protocolul de colaborare dintre cele două formațiuni și pornește de la câteva premise: "relansarea economiei si consolidarea creșterii economice, măsuri privind descentralizarea deciziilor administrative și continuarea îmbunătățirii relațiilor interetnice în România".
Premierul Emil Boc a anunțat, ieri, principalele obiective cuprinse în protocol. Printre acestea se numără asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin menținerea cotei unice de 16 % și reducerea numărului de taxe și impozite. De asemenea, PD-L și UDMR susțin elaborarea bugetului de stat în sistem multianual.
În plus, cei doi parteneri au fost de acord să revizuiască sistemul de pensii pentru asigurarea sustenabilității financiare a acestuia, să sprijine mediul de afaceri și să elaboreze un set de politici noi pentru sprijinirea IMM-urilor.
"Lărgirea sferei drepturilor minorităților naționale, pentru păstrarea identității culturale, etnice ale comunităților minoritare" este un alt punct interesant pe care cele două partide l-au inclus în protocol și care ar putea da naștere unor dezbateri aprinse.
Totodată, PD-L și UDMR vor să regândească regiunile economice de dezvoltare și să promoveze descentralizarea inclusiv financiară, a administrației publice prin delimitarea clară a competențelor pe principii europene în scopul creșterii puterii de decizie, cu respectarea princi-piului subsidiarității și introducerea standardelor de cost.
"Mecanismul de funcționare a Coaliției de guvernare se asigură prin cooperarea pe plan politic, guvernamental, parlamentar și la nivel local", se mai arată în Protocol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3523 secunde