MAE: "Ziua Internaţională a Romilor reprezintă o ocazie de a reflecta asupra persistenţei, la nivel mondial, a atitudinilor rasiste"

187
MAE:
Ziua Internaţională a Romilor reprezintă o ocazie de a reflecta asupra persistenţei, la nivel mondial, a atitudinilor rasiste şi discriminatorii, a stereotipiilor, a discursului de ură şi instigării la acte ostile ori la violenţe motivate etnic, care afectează disproporţionat comunitatea romă, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis vineri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

MAE subliniază că "România a făcut paşi importanţi pentru condamnarea şi eliminarea tuturor formelor de discriminare îndreptate împotriva romilor, inclusiv prin adoptarea unei legislaţii cuprinzătoare în domeniu".

Cu acest prilej, ministerul român reafirmă valoarea diversităţii etnice şi pluralismului cultural şi lingvistic pentru societăţile democratice contemporane şi menţionează că recunoaşterea şi promovarea aportului comunităţii rome la definirea identităţii europene sunt esenţiale pentru atingerea dezideratului de incluziune autentică şi comprehensivă a acesteia.

"MAE va continua să susţină eforturile celorlalte autorităţi guvernamentale şi ale societăţii civile din ţara noastră în sprijinul integrării sociale a cetăţenilor români de etnie romă şi pentru accesul acestora la oportunităţi egale şi participare echitabilă în toate domeniile vieţii publice. Diplomaţia română va apăra, ca şi până în prezent, drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnia sau de alte caracteristici socio-culturale ale acestora, astfel încât să fie asigurat tratamentul lor egal, demn şi nediscriminatoriu", precizează sursa citată.

În contextul războiului din Ucraina şi al milioanelor de persoane care părăsesc ţara în căutarea siguranţei, MAE reaminteşte obligaţia acordării protecţiei cuvenite tuturor refugiaţilor, indiferent de etnia acestora, în conformitate cu prevederile dreptului internaţional umanitar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5399 secunde