Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, primită la Palatul Cotroceni

240
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, primită la Palatul Cotroceni - fondmaiasandu-1659115270.jpg
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a fost primită cu onoruri militare de preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni. Din delegaţia preşedintelui Iohannis au făcut parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu, Sergiu Nistor, Cosmin Marinescu, secretarul de stat în MAE Iulian Fota. Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora au susținut declaraţii de presă comune.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită a oferit prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată.

Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, au fost discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi au fost discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, a fost punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Totodată, cei doi preşedinţi au abordat şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie.

Vizita oficială a avut loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

După primirea la Palatul Cotroceni, preşedintele Republicii Moldova a avea o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar apoi s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3576 secunde