Mandatele aleșilor locali ar putea fi prelungite la cinci ani. "Nimic nu este întâmplător"

741
Mandatele aleșilor locali ar putea fi prelungite la cinci ani.

Articole de la același autor

Parlamentarii pregătesc o schimbare în ceea ce privește durata mandatelor aleșilor locali iar propunerea ce vizează prelungirea acestora de la patru la cinci ani are toate șansele să devină realitate.

Zilel trecute, Comisia pentru administrație publică din Senat a adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă inițiată de UDMR conform căreia aleșii locali ar urma să aibă mandate de cinci ani, nu de patru.

Informația, publicată pe site-ul Senatului, a fost anunțată și de parlamentarul USR Florina Presadă.

"UDMR, PSD și ALDE vor ca mandatele aleșilor locali să fie de cinci ani în loc de patru ani. Tocmai ce s-a adoptat un raport de admitere în Comisia de administrație publică de la Senat pe marginea unei propuneri legislative venite de la UDMR, cu motivația că patru ani nu sunt suficienți pentru un ales local ca să facă treabă, mai ales dacă are proiecte europene în derulare", a scris Florina Presadă, pe pagina de Facebook.

Ea a menționat că propunerea mai are nevoie de raportul Comisiei juridice după care va fi supusă votului în plen, Senatul fiind Cameră decizională.

"Nimic nu e întâmplător. În sertarele Comisiei de administrație publică se află o altă propunere legislativă, de data asta a PSD, cu același obiect: mandatele aleșilor locali să aibă cinci ani, nu patru ani. Depusă anul trecut, ea modifica un articol din Legea administrației publice locale, dar care a fost abrogat prin Codul administrativ. Nu a mai ajuns niciodată la plen, deși aceasta are raport de respingere. Vedeți cum își pasează mingea PSD și UDMR? Aceste partide țin cu dinții de actualele mandate și de cele viitoare, că nu au niciun interes să meargă în alegeri: s-ar alege cu mai puține mandate de aleși locali, căci românii s-au trezit", a adăugat senatorul USR.



"Un mandat mai lung conferă stabilitate politică"


Revenind la documentul în cauză, proiectul modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, astfel încât Consiliul local, Consiliul județean și primarul să fie aleși pentru mandate de cinci ani.

În expunerea de motive, semnată de 26 de parlamentari UDMR, se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate cu succes, modele de administrație publică locală cu mandate de 5 - 7 sau chiar de opt ani.

Inițiatorii susțin că un mandat mai lung al aleșilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel local.

"Experiența celor trei decenii de administrație locală relevă faptul că nevoia uriașă de investiții locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte patru ani, acolo unde nevoile de finanțare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanțare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de șapte ani", se mai menționează în expunerea de motive a parlamentarilor de la UDMR.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată pe 10 februarie la Camera Deputaților. Ulterior, aceasta a fost adoptată tacit, iar apoi înregistrată la Senat pe data de 24 aprilie. Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități și Comisia pentru buget, finanțe au adoptat avize negative.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9379 secunde