Concurs MDRT a aplicat corecții financiare pentru beneficiari ai Axei 2 din POR

1051

Articole de la același autor

Ministrul dezvoltării regionale și turismului, Elena Udrea, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii despre rezultatele verificării procedurilor de achiziție publică la proiectele finanțate prin Axa 2 a POR - Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale.
Verificarea procedurilor de achiziție publică a fost realizată la cererea Comisiei Europene, după auditul efectuat de aceasta în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011. Atunci, CE a constatat anumite deficiențe în aplicarea procedurilor de achiziție publică de către beneficiari la patru proiecte verificate.
MDRT a verificat toate cele 124 de proiecte finanțate în cadrul Axei 2. În urma verificărilor s-au propus corecții financiare care variază între 5% și 25% din valoarea contractelor de lucrări. Valoarea totală a corecțiilor propuse este de 179.948.186 lei care reprezintă 5,58% din valoarea contractelor de lucrări încheiate în cadrul Axei 2. Aplicarea corecțiilor în acest moment nu înseamnă pierderea alocărilor financiare, acestea rămânând la dispoziția autorităților române, în interiorul Programului, pentru a finanța alte proiecte.
Dintre cele 124 de proiecte verificate, pentru 43 de proiecte, cu 39 de contracte de lucrări aferente, s-au sesizat încălcări ale legislației achizițiilor publice. Dintre cele 39 de contracte cu nereguli, 30 au avut procedura de achiziție publică verificată ex-ante de către Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice. Conform procedurilor de lucru, achizițiile publice ce aveau raport favorabil UCEVAP nu erau verificate în cadrul Autorității de Management a Programului Operațional Regional sau al Organismelor Intermediare.
Deficiențele constatate s-au referit la: utilizarea unor criterii de calificare și selecție restrictive, utilizarea procedurii de achiziție accelerate, utilizarea procedurii de negociere fără publicare, clasificarea de lucrări similare ca lucrări suplimentare, limitarea dreptului operatorului economic de a se asocia în funcție de liberul consimțământ, fără a fi declarat subcontractant.
În afara verificărilor efectuate la proiectele din Axa 2, MDRT derulează verificări ale procedurilor de achiziție publică și la celelalte proiecte finanțate prin POR, așa cum s-a stabilit la nivelul Guvernului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7878 secunde