Migrația aleșilor, declarată neconstituțională! Ce se întâmplă cu cei plecați din partide

384
Migrația aleșilor, declarată neconstituțională! Ce se întâmplă cu cei plecați din partide - migratiaalesilordeclarataparlame-1418842610.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituțională Română (CCR) a decis, ieri, că Ordonanța de Urgență a Guvernului 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. 


Drept urmare, Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleșilor locali care au migrat la alte partide. 


În acest sens, deputatul PNL Teodor Nicolescu a declarat că OUG 55, declarată neconstituțională de CCR, se va întoarce în parcursul legislativ pentru a putea fi respinsă în Parlament, iar în legea de respingere a ordonanței să se prevadă încetarea mandatelor aleșilor locali care au migrat. 


"OUG 55/2014 trebuie respinsă de Parlament și conform Constituției trebuie menționat ce se întâmplă cu efectele juridice deja produse printr-un text inclus în proiectul de lege de respingere a ordonanței. De principiu, dorim să reglementăm în legea de respingere a OUG încetarea mandatelor aleșilor locali care au folosit acest act normativ neconstituțional, însă așteptăm întâi motivarea Curții Constituționale pentru acest lucru" , a explicat Nicolescu. 


La rândul său, consilierul local de la Mangalia, Paul Foleanu, are o altă opinie. 


"Această hotărâre nu schimbă absolut nimic, lucrurile rămân exact ca până acum. Decizia Curții Constituționale Române își produce efectele din momentul pronunțării ei. Însă, cum ordonanța a avut efect pe un termen limitat, pe 45 de zile, care a expirat de mult, nu se mai poate face nimic acum, deoarece ea oricum nu își mai produce efectele. Decizia CCR poate avea cel mult rolul ca pe viitor să se evite astfel de lucruri", a declarat avocatul Paul Foleanu, consilier local PSD la Mangalia, unul dintre beneficiarii Ordonanței lui Dragnea. Atunci, Foleanu și alți cinci consilieri locali au trecut de la PDL la PSD. 


Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migrația aleșilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" și 6 abțineri.


OUG care a permis migrația aleșilor locali pentru 45 de zile fără ca aceștia să-și piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleșii locali au putut opta pentru un alt partid sau să rămână independenți până pe 17 octombrie. 


Care este situația în județul Constanța 
Migrația politică a avut loc și în județul Constanța. Doar ce intrase în vigoare "Ordonanța lui Dragnea" când 12 consilieri locali din cadrul Consiliului Local al comunei Peștera și-au anunțat demisia și au declarat că vor activa independenți. Cât despre primarii județului Constanța, edilul din Castelu, Nicolae Anghel, a ales să-și dea demisia din PDL și să rămână independent. De asemenea, primarul liberal Lili Pâslaru, de la Pecineaga, și primarul democrat-liberal Anton Burcea, de la Adamclisi, au ales să plece la PSD. Un alt primar care a ales să schimbe "macazul" este cel de la Cogealac, Gheorghe Alexa, de la PNL. El, viceprimarul și șase consilieri locali au trecut la UNPR. De asemenea, viceprimarul și un consilier PPDD de la Corbu au trecut la UNPR, precum și unul din Consiliul Local al comunei 23 August. 


Și la nivelul Consiliului Județean Constanța au intervenit modificări. Drept urmare, PDL Constanța a rămas fără doi aleși, după ce consilierii județeni Ionuț Fântână și Florian Constantin și-au dat demisiile din PDL și au ales să rămână independenți. Totodată, consilierul județean Ion Radu de la PPDD și-a dat demisia din partid și s-a înscris în PSD. O lovitură grea a primit PPDD și în Consiliul Local Constanța, unde Valentin Șurghie și Gabriel Candindatu au semnat adeziuni la PSD. Pe de altă parte, una dintre cele mai răsunătoare schimbări în județ a fost cea a celor șase consilieri PDL de la Mangalia care au trecut la PSD. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6197 secunde