Ministrul Nemirschi în vizorul DNA pentru un posibil abuz în serviciu

2373
Ministrul Nemirschi în vizorul DNA pentru un posibil abuz în serviciu - 76e7dd8aea9bcb2f5c43cb9a723c15c3.jpg
Procurorii Departamentului Național Anticorupție efectuează actele premergătoare față de o posibilă faptă de abuz în serviciu, care ar fi fost săvârșită de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, în cazul atribuirii prin încredințare directă a unui contract firmei Ars Advertising, au declarat surse judiciare.
Potrivit acelorași surse, anche-tatorii vor să stabilească dacă acel contract inițial semnat de fostul ministru, Attila Korodi, prevedea posibilitatea încheierii unor acte adiționale.
"Nemirschi a susținut că încheierea contractului cu Ars Advertising s-a făcut ca o continuare a contractului încheiat de Korodi. Rămâne, însă, de văzut acest lucru, pentru că primele indicii arată că ar fi trebuit făcută licitație pentru contractul cu Ars Advertising, întrucât este unul de sine stătător", au declarat sursele judiciare.
Ministrul Nicolae Nemirschi a fost audiat din nou, ieri, de către Comisia parlamentară de anchetă privind modul în care au fost cheltuiți banii pentru Programul Sectorial Operațional de Mediu.
Nicolae Nemirschi a anunțat că a declanșat procedurile de contestare a amenzilor primite de la ANRMAP în urma controlului efectuat la minister, el invocând faptul că rezultatele raportului Autorității vin în contradicție cu raportul Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice (UCVAP).
Președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Cristina Trăilă, a afirmat, pe 28 iulie, că Ministerul Mediului nu a respectat prevederile legale privind achizițiile publice în cazul contractului încheiat cu Ars Advertising.
Prezentând concluziile raportului de control efectuat de Autoritate la Ministerul Mediului, Trăilă a precizat că ilegalitățile au început încă din 2008, când a fost încheiat contractul inițial pentru promovarea a patru axe din cele cinci ale Programului. Licitația din octombrie 2008 a fost organizată astfel încât câștigătoare a fost oferta cea mai dezavantajoasă pentru autoritatea contractantă. De asemenea, controlul ANRMAP a relevat că nu a existat justificare legală pentru procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare având ca obiect achiziția serviciilor privind campania de promovare a Programului Operațional Sectorial Mediu, lotul difuzare-publicare, contract încheiat în aprilie 2009. Decizia negocierii cu un singur ofertant a fost luată deși nu erau îndeplinite condițiile legale pentru această procedură, susțin controlorii ANRMAP.
Cristina Trăilă a contestat și invocarea de către Ministerul Mediului a motivului urgenței atribuirii contractului, urgență cauzată de exigențele Comisiei Europene. Ea a spus că ministerul avea ca alternativă la încredințarea directă o licitație restrânsă, procedură care durează maxim 30 de zile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.439 secunde