Deputatul Bogdan Huțucă:

"Ne îngrijorează absența unor mecanisme de ajustare în cadrul strategiei fiscal bugetare"

174

Articole de la același autor

Deputatul liberal constănțean Bogdan Huțucă a vorbit, recent, în plenul Camerei Deputaților, despre proiectul de lege privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pentru anul în curs.

"Grupul parlamentar PNL consideră că prognoza de creștere a produsului intern brut este una optimistă, creând tendința de supraevaluare a veniturilor bugetare. Așa cum aprecia și Consiliul Fiscal, această abordare este de natură să încline puternic balanța riscurilor în sensul înregistrării în execuție a unui deficit bugetar peste cel proiectat", a afirmat deputatul liberal.

În acest context, Bogdan Huțucă consideră că atunci când raportul dintre datoria publică și produsul intern brut este semnificativ mai mică de 60%, iar riscurile sustenabilității fiscale sunt scăzute, obiectivul pe termen mediu ar trebui să se situeze la o limită inferioară de -1% din PIB.

"Ceea ce ne îngrijorează pe noi este absența unor mecanisme de ajustare în cadrul strategiei fiscal bugetare, așa cum prevede Legea responsabilității fiscal bugetare și Regulamentul UE nr.1466. Pentru a reveni la exigențele din tratatul de stabilitate fiscală, ar fi nevoie de o ajustare anuală cu 0,5% a deficitului structural pe o perioada de patru ani, începând cu 2017. În realitate, strategia fiscal bugetară adâncește derapajul față de obiectivul pe termen mediu în anul 2017 și în anul 2018, în anul 2019 abia înregis-trându-se o ajustare a acestui deficit aproape de nivelul anului 2016", a mai adăugat deputatul Bogdan Huțucă.

În finalul intervenției sale, Bogdan Huțucă a precizat că în forma prezentată proiectul de lege nu asigură eliminarea oricăror riscuri la adresa sustenabilității finanțelor publice pe termen mediu și, în consecință, grupul parlamentar al PNL votează împotriva acestui proiect de lege. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5804 secunde