Nicolae Ciucă: „România are o rată de mortalitate prin cancer peste media UE, cu circa 7%”

123
Nicolae Ciucă: „România are o rată de mortalitate prin cancer peste media UE, cu circa 7%” - ciuca-cancer-1707142072.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a atras atenţia, luni, că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media Uniunii Europene cu circa 7%.

El a participat la dezbaterea „Cancerul în rândul femeilor - direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi accesului timpuriu la tratament”, desfăşurată la Senat, în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, marcată în ziua de 4 februarie.

Ciucă a menţionat că au existat o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, exprimându-şi speranţa ca acestea să fie depăşite în acest an.

„Este o problemă arzătoare, având în vedere că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media UE cu circa 7%. România a întreprins o serie de paşi pentru îmbunătăţirea măsurilor de luptă împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani s-au alocat resurse şi s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finanţate cu fonduri europene. Totodată, au existat şi o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sper să fie depăşite în anul 2024”, a transmis liderul PNL.

El a adăugat că liberalii au pledat pentru creşterea fondurilor alocate Sănătăţii, iar bugetul pe 2024 al ministerului este cu 40% mai mare decât în 2023. Nicolae Ciucă a precizat că ministrul Sănătăţii s-a angajat să demareze în 2024 primele programe de screening.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3834 secunde