Noii membri ai Curții Constituționale depun jurământul de învestitură, luni, la Palatul Cotroceni

103
Noii membri ai Curții Constituționale depun jurământul de învestitură, luni, la Palatul Cotroceni - ccr-1370789494.jpg

Articole recomandate

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noii membri ai Curții Constituționale va avea loc luni, de la ora 15,00, la Palatul Cotroceni, transmite Agerpres.ro.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în fața președintelui României și a președinților celor două Camere ale Parlamentului a noilor membri ai Curții Constituționale va avea loc în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. 
Cei trei noi judecători care vor depune jurământul sunt Daniel Morar, numit de președintele României, Mona Pivniceru, din partea Senatului, și Valer Dorneanu, desemnat de Camera Deputaților. 
Noii judecători ai Curții Constituționale a României - Daniel Morar, Mona Pivniceru și Valer Dorneanu - își vor prelua mandatul începând cu data de 10 iunie. Înnoirea CCR va avea loc după depunerea jurământului de învestitură de către cei trei judecători. 
Aceștia îi vor înlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat oficial mandatul în data de 8 iunie. 
În 25 martie, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de nouă ani, începând cu 9 iunie. 
Pe 28 martie, au fost publicate în Monitorul Oficial Hotărârile Senatului, respectiv Camerei Deputaților, privind numirea Monei Pivniceru și a lui Valer Dorneanu la CCR. 
În anul 2016 va expira mandatul actualului președinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecător la Curte de președintele României în 2007, al lui Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat (2007) și al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputaților (2007), iar în 2019 al lui Petre Lăzăroiu, numit de președinte (2010), al Iuliei Motoc, numită de Senat (2010) și al lui Mircea Ștefan Minea, desemnat de Camera Deputaților (2010). 
Potrivit Constituției, CCR se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani. 
CCR se compune din nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României. Judecătorii de la Curtea Constituțională sunt independenți în exercitarea mandatului lor și inamovibili pe durata acestuia. 
Ei trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. 
Înnoirea Curții cu o treime din numărul judecătorilor are loc din trei în trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constituție și art.5 alin.(3) din legea organică a CCR. 
Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, Curtea are un președinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curții. Mandatul președintelui poate fi reînnoit. 
Pentru alegerea președintelui, fiecare grupă de judecători numiți de Camera Deputaților, de Senat și de președintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întrunește majoritatea voturilor, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi clasați sau trași la sorți, dacă toți candidații obțin același număr de voturi. Operațiunile de alegere a președintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6126 secunde