Noua Republică:

"Noua Lege a Sănătății, o compilație de documente care nu rezolvă problemele importante"

335
Reprezentanții de la nivel central ai Partidului Noua Republică au emis un comunicat prin care explică viziunea partidului asupra noului proiect al Legii Sănătății. În opinia conducerii NR, documentul "se dovedește a fi o aglomerare de acte normative care reglementează majoritatea aspectelor organizării sanitare, de la organizarea spitalelor și a cabinetelor medicilor de familie până la organizarea Colegiului Medicilor și a Colegiului celor care practică medicina alternativă".
"Noutatea o reprezintă compilația unor documente mai vechi și mai noi care generează contradicții între prevederile din unele capitole și cele din alte capitole nemodificate, din vechea Lege. (… ) Ce aduce nou acest proiect? Cum încearcă acesta să rezolve cele patru probleme majore ale sistemului de Sănătate: a) subfinanțarea, b) risipa, c) furtul și d) calitatea deficitară a actului medical?", se întreabă membrii Noii Republici.
Potrivit comunicatului emis în acest sens, luate punctual, fiecare dintre elementele menționate anterior nu își găsesc soluționarea în noua lege.
"Principalul obiectiv al acestui proiect de lege este creșterea fondurilor destinate Sănătății, dar niciuna dintre măsurile propuse nu rezolvă problema finanțării, respectiv: i) coplata, ii) creșterea bazei de calcul a contribuției pentru angajatori la salariul mediu pe economie și iii) apariția asigurărilor private suplimentare și complementare. (…) Noul proiect de lege prevede rolul preponderent al MS în privința controlului utilizării fondurilor pentru Sănătate, deci aceeași instituție politică ce s-a dovedit ineficientă și coruptă va controla și de acum înainte modul cum se cheltuiesc banii privați ai asiguraților. (…) Conform proiectului, controlul major va rămâne la MS, iar asiguratorii privați vor controla doar respectarea contractelor de către furnizori, dar nimeni nu va garanta faptul că, dacă se vor depăși fondurile contractate, nu se va apela ca de obicei la bugetul de stat. (…) Proiectul Legii anunță înființarea Agenției Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), care va fi condusă de 7 experți desemnați de Președinție, MS, CNAS și Colegiul Medicilor, rămânând deci o instituție intens politizată, în care interesul beneficiarilor serviciilor de sănătate, respectiv al asiguraților și pacienților, nu va fi reprezentat de nimeni", se arată, printre altele în comunicat.
Astfel, Partidul Noua Republică a emis o serie de propuneri pe care le susține în domeniul reformei Sănătății, publicate pe pagina de internet a formațiunii.
"Niciuna dintre aceste propuneri nu se regăsește în noul proiect de lege. Explicația este simplă: noua Lege a Sănătății a fost gândită pentru sistem și nu pentru pacientul asigurat", se arată în încheierea comunicatului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6398 secunde