Potrivit Curții Constituționale,

Noua Lege ANI este neconstituțională

1862

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a decis, ieri, în unanimitate, că este neconstituțională Legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI), potrivit Mediafax.
Președintele Traian Băsescu a trimis, pe 13 iulie, președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituționalitate asupra noii Legi ANI, transmisă spre promulgare de către Parlament la 8 iulie. Președintele Traian Băsescu a invocat, în solicitarea sa, vicii de procedură în cazul aprobării noii Legi ANI.
Șeful statului a reamintit că Senatul (Cameră decizională), la data de 30 iunie, a adoptat legea ca urmare a cererii de reexaminare, într-o formă diferită de cea a Camerei Deputaților, eliminând mare parte din textele nou adoptate, inclusiv prevederile referitoare la comisiile de cercetare a averilor.
Potrivit art. 75, alin. (4) și (5) din Constituție, în cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care intră în competența sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă și cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgență. Mai mult, dispozițiile alineatului (4) referitoare la întoarcerea legii se aplică în mod corespunzător și în cazul în care Camera decizională adoptă o prevedere pentru care competența decizională aparține primei Camere.
În concluzie, potrivit președintelui, procedura legislativă ar fi fost definitiv parcursă și viciul de procedură putea fi acoperit, numai dacă cea de-a doua Cameră, respectiv Senatul, ar fi fost de acord cu prevederea adoptată de către Camera Deputaților.
Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Daniel Buda, a declarat ieri pentru Mediafax că actul normativ urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților. Potrivit lui, Biroul Permanent al Camerei va hotărî dacă legea va fi discutată în sesiunea parlamentară din toamnă sau dacă este posibilă convocarea unei sesiuni extraordinare în acest sens.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4439 secunde