Noua lege ANI a fost adoptată, în forma ciuntită, de senatorii conduși de Gyorgy Frunda

1546
Noua lege ANI a fost adoptată, în forma ciuntită, de senatorii conduși de Gyorgy Frunda - 4a1cb399b9c0223c6ef38f2dd996aa2f.jpg
Senatul a adoptat, ieri după-amiază, cu 115 voturi favorabile și două abțineri, noua formă a Legii ANI, modificată de comisia juridică după cererea de reexaminare a președintelui, precizează Mediafax. Senatul a fost cameră decizională.
Senatorii au dat un vot asupra raportului întocmit de Comisia juridică, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsă. Senatorii PSD, PNL și UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI să se facă pe raportul Comisiei juridice, în timp ce senatorii PDL și ministrul Cătălin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului.
"Dacă veți adopta raportul fără să trecem la dezbatere pe articole, atunci mesajul va fi foarte simplu: nu ne interesează problema de integritate, nu ne interesează mecanismul de cooperare, nu ne interesează în general ce părere aveți despre noi", le-a spus Cătălin Predoiu senatorilor.
Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an până la trei ani pentru prescripția verificărilor declarației de avere, a datelor și informațiilor privind averea existentă, a modificărilor patrimoniale intervenite în perioada exercitării funcțiilor ori demnităților publice, precum și efectuarea activității de analiză a conflictelor de interese și a incompatibilităților.
De asemenea, un alt punct din cererea de reexaminare respins a fost cel de reînființare a comisiilor de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996, punct la care președintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a votat împotriva respingerii, similar cu senatorii PDL. Toni Greblă a susținut că aceste comisii nu pot fi considerate drept neconstituționale, iar senatorul PDL Iulian Urban a opinat că aceste comisii de cercetare "sunt esențiale" pentru funcționalitatea Legii ANI, în timp ce Ioan Chelaru (PSD) și Gyorgy Frunda au susținut că reînființarea acestor comisii ar fi neconstituțională.
În ședința de marți a Comisiilor pentru Drepturile Omului și Juridică s-a mai stabilit să se mențină formularele de declarații de avere aprobate de Senat, respectiv publice și confidențiale. Totodată, senatorii au respins atunci și solicitarea președintelui Băsescu, de a crea o rubrică în care titularul să declare dacă el, soțul, copiii majori sau părinții săi ori ai soțului, au derulat sau derulează, direct sau prin intermediul vreunei societăți comerciale la care sunt asociați ori acționari, contracte finanțate din bani publici.
Senatorii au introdus un articol potrivit căruia declarațiile de avere trebuie reactualizate în decurs de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4256 secunde