Invocând cheltuirea banului public pe timp de criză,

Mazăre ar vrea ca instituțiile statului să închidă ochii în ce-l privește

5518
Mazăre ar vrea ca instituțiile statului să închidă ochii în ce-l privește - f774660ad4702ad6b3dee172a3fb4a77.jpg
Primarul Constanței, Radu Mazăre, a avut, ieri, o nouă reprezentație. Un număr nou, proaspăt, în care, atât de previzibil, și-a plâns de milă. Firește! S-a definit drept eterna victimă a președintelui Băsescu, "executat" de toate instituțiile statului care au "îndrăznit" să controleze activitatea din Primăria Constanța, modul în care au fost organizate licitațiile și cum au fost gestionați banii publici.
Episodul de ieri a fost primul de când Executivul Boc a anunțat reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, dar și a pensiilor cu 15%. În acest interval de timp, primarul urbei tomitane nu a ieșit nici măcar o dată în public pentru a explica felul în care vede o posibilă gestionare a crizei la Constanța, acolo unde aparatul administrației publice locale este supraîncărcat și unde, de asemenea, milioane de euro au fost pompate, în ultimii ani, în contractele de publicitate încheiate cu organele de presă fidele municipalității, precum și în proiecte fanteziste, de genul concursurilor cu bărcuțe și avioane și al festivalului cu funduri dezgolite.

Strategia victimizării
Astfel, Mazăre și-a scos în societate, ieri, noul panou din așa numita sală de conferințe din Primărie, pe care, culmea!, nu mai figurează la loc de cinste veșnicele pomeni electorale acordate electoratului tradițional și nici super-ultra-mega realizările sale regizate de când Constanța a încăput pe mâna sa. Noile nume care tronează pe panoul din sala de conferințe a primarului sunt cele ale Parchetului, DNA-ului, ANI, Poliției, D.I.I.C.O.T., ANRMAP, SRI, SIE, Curții de Conturi. Prilejul prezenței presei la Primărie a fost, inițial, sosirea unei delegații din Brest, în frunte cu primarul localității, Francois Cuillandre, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acordului de înfrățire Constanța-Brest. În realitate, însă, Mazăre a aruncat "trei lulele" despre acest eveniment, căci subiectul central a devenit… persecutarea sa de către "regimul Băsescu".
În mod cu totul și cu totul curios, ingeniosul primar a găsit și rezolvarea crizei: cele "enșpe" instituții ale statului în atenția cărora au ajuns el și Primăria Constanța ar trebui să nu mai controleze cine, ce și cum face pe bani publici, banii contribuabililor constănțeni, și asta fiindcă ar cheltui bani fără să țină cont de acuta criză economică a momentului. "Ăștia de la DNA… știți că verifică absolut tot ce facem noi în Primărie. Ăștia de la serviciile speciale ne ascultă cu firele… Ăștia de la ANI, pe care i-a luat dracu, că i-a luat dracu și pe ăștia, ne anchetau și ăștia inclusiv pentru achizițiile din Primărie. Ăștia de la SRI mă pândeau de pe lac să vadă dacă nu mă droghez și n-au găsit decât gagici pe terasa mea. DIICOT, Parchet… Parchetul, pentru pantalonii ăia (n.r. - uniforma de ofițer nazist)… Pe toți ăștia de-aicea îi plătește Băsescu cu miliarde de euro. Și ca să aibă bani să-și țină tot sistemul ăsta de-aici taie pensiile oamenilor amărâți, taie salariile funcționarilor, bă, fraților! Ca să-și țină tot aparatul ăsta represiv", a venit explicația lui Mazăre, ca și cum toate instituțiile statului ar trebui, pe fondul crizei, să închidă ochii la absolut tot ceea ce, pe căi mai mult sau mai ortodoxe, ar putea avea loc într-o administrație publică locală de genul Primăriei Constanța, unde numărul angajaților, atât funcționari publici, cât și personal contractual, trece de 600.
Tot ieri și tot în contextul deplângerii propriei sorți, Mazăre a declarat și că reducerea pensiilor și a salariilor bugetarilor are loc pentru ca instituțiile de stat care îl controlează și anchetează să-și poată derula demersul. Ei bine, poate că n-ar fi rău să propunem desființarea Parchetului, a DNA-ului, a Curții de Conturi, a tuturor acelor structuri al căror rol este tocmai acela de a identifica și, ulterior, ancheta abuzurile și neregulile. Să punem, așadar, lacătul pe ușa ANI, pe cea a D.I.I.C.O.T. pentru ca banii de care au nevoie, în vederea funcționării, aceste instituții să fie redirecționați, mai bine, spre salariile celor peste 600 de bugetari din Primăria Constanța sau, și mai bine, spre concursurile cu avioane și bărcuțe și spre cele de dat din fund.
Și pentru că vorbim de banii publici, de remarcat este că Mazăre a anunțat, ieri, că un nou control paște Primăria. Este vorba despre Curtea de Conturi, care intenționează, conform explicațiilor edilului-șef, să controleze modul de achiziționare a alimentelor pe care distinsa municipalitate le dă pensionarilor.

Problemele reale rămân tabu
Chiar dacă problemele cu adevărat importante sunt altele și chiar dacă locuitorii Constanței se lovesc, zilnic, de tot felul de alte greutăți, Mazăre a preferat, și de această dată, să apeleze la textele cu așa numita sa persecuție politică.
De aceea, presa nu-i poate informa pe constănțeni, ulterior confe-rinței de ieri, despre cum anume vede primarul rezolvarea unor probleme stringente cum sunt subvenția de 50% din costul abonamentelor lunare pe mijloacele de transport în comun de care studenții nu mai beneficiază de câteva luni, subvenționarea energiei termice, pentru care, prin legea bugetului de stat, pentru municipiul pe care-l conduce au fost prevăzute doar 180 de miliarde lei vechi din cele peste 400 care ar fi trebuit să ia drumul Constanței și nici despre de unde va lua Mazăre cele 48 de miliarde de lei necesare pentru salariile însoțitorilor persoanelor cu handicap. În aceeași ordine de idei, constănțenii vor rămâne cu aceleași nedumeriri inclusiv în ceea ce privește organigrama Primăriei Constanța sau modul în care Mazăre intenționează să reducă cheltuielile din administrația locală.
Despre câinii comunitari aproape că nu mai are rost să menționăm, atâ-ta vreme cât administrația locală tratează această problemă, de ani buni, cu un dezinteres dezarmant. Nu în ultimul rând, Mazăre a spus și că a blocat achizițiile, iar aici s-a referit la flori și alte asemenea ornamente.Și asta cu toate că, potrivit anunțului de participare nr. 95471 din 9 martie 2010, postat pe SEAP, Primăria a solicitat oferte pentru contractul "Achiziție răsaduri flori defalcate pe loturi, pentru anul 2010", achiziționând, ulterior, zeci de mii de lalele, petunii sau salvii, contract a cărui valoare estimată este de peste 10 miliarde lei vechi fără TVA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3869 secunde