Potrivit Raportului Freedom House "Națiuni în tranziție 2010",

Starea democrației din România s-a înrăutățit

270
Starea democrației s-a înrăutățit în România anului 2010, pe fondul degradării indicatorilor privind procesul electoral, presa independentă și guvernarea națională, arată cel mai recent raport "Națiuni în tranziție 2010", realizat de organizația neguvernamentală americană Freedom House, notează HotNews.ro.
Scorul democrației este realizat prin analiza a șapte indicatori: procesul electoral, societatea civilă, presa independentă, guvernarea națională, guvernarea locală, justiția și corupția. Fiecare indicator are un rating de la 1 (cel mai bun) la 7 (cel mai slab).
Raportul Freedom House arată că România nu a înregistrat pro-grese în niciunul dintre domeniile supuse analizei.
Indicatori pentru care ratingul a fost degradat:
Procesul electoral: având în vedere fraudele, manipulările, partizanatul de care a dat dovadă presa și managementului electoral slab, scorul pentru acest indicator este înrăutățit de la 2,50 la 2,75.
Presa independentă: din cauza interferențelor politice și a standardelor profesionale scăzute din media, ratingul presei independente a fost redus de la 3,75 la 4,00.
Guvernarea națională: pe fondul tensiunilor politice exacerbate de abuzul de putere al guvernului, care a recurs la un număr mare de ordonanțe de urgență, al apelului la Curtea Constituțională pentru decizii legate de probleme politice și al crizei guvernamentale care a periclitat asistența finan-ciară de la FMI și de la UE, ratingul este degradat de la 3,75 la 4,00.
Indicatori pentru care ratingul a fost menținut:
Societatea civilă: pe fondul persistenței presiunilor economice și politice asupra societății civile, ratingul este menținut la 2,50.
Guvernarea locală: ratingul este menținut la 3,00, având în vedere absența oricărei reforme pozitive.
Justiția și independența acesteia: având în vedere echilibrul dintre trendurile pozitive și cele negative, ratingul pentru cadrul judiciar este menținut la 4,00.
Corupția: consolidarea departamentelor anti-corupție reprezintă un pas înainte, dar efectele acestor acțiuni vor fi vizibile doar în anii următori, motiv pentru care ratingul este menținut la 4,00.
Autorii raportului Freedom House pentru România sunt Laura Ștefan, Dan Tapalagă și Sorin Ioniță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5888 secunde