Emil Boc:

Concurs "Noul acord cu FMI nu este cu bani direcți"

814

Articole de la același autor

Primul-ministru Emil Boc a reiterat, ieri, faptul că noul acord cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială nu presupune, deocamdată, ca România să tragă banii puși la dispoziție de organismele financiare.
"Nu avem în noul acord decât situația în care, dacă va fi nevoie, în viitor, vreodată, și România va fi într-o situație dificilă, să apeleze la finanțare. Deocamdată, acest acord cu CE și FMI nu este cu bani direcți, ci doar un acord precautionary, așa cum s-a numit", a spus Boc.
O delegație a FMI va discuta cu autoritățile române, la București, în perioada 27 aprilie - 9 mai, a anunțat reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu.
"Este o vizită obișnuită, de lucru, o vizită la fel ca toate celelalte până acum. Poate nuanța specifică o constituie faptul că este prima vizită din cadrul celui de-al doilea program pe care îl avem cu FMI, după ce am încheiat cu succes primul program cu FMI, CE și BM. În rest, este o vizită obișnuită, o vizită de lucru în cadrul programului", a mai spus premierul Boc.
Potrivit reprezentantului FMI pentru România și Bulgaria, Tonny Lybek, misiunea se va întâlni cu autoritățile române, reprezentanții partidelor politice, ai sindicatelor, cu băncile, asociațiile de afaceri și cu societatea civilă.
Acordul Stand-By cu FMI este de tip preventiv, de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum și cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.
Banii de la FMI pot fi trași numai în situații excepționale, cum ar fi un atac asupra monedei naționale declanșat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve și de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eșuează, în două - trei rânduri, să se finanțeze la costuri acceptabile. În aceste condiții, cele 3,6 miliarde de euro sunt destinate Băncii Naționale a României (BNR).
Acordul stabilește un cadru și o serie de ținte în domenii precum energia, transporturile și sănătatea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4391 secunde