Prefectul Eugen Bola:

"Nu am niciun drept să intervin în situația primarilor declarați incompatibili"

504
2

Articole de la același autor

Prefectul județului Constanța, Eugen Bola, susține că nu poate lua nicio măsură împotriva primarilor care au fost declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate (ANI), deși există multe persoane care consideră că așa ar trebui să facă.

Prefectul Eugen Bola a explicat că cei declarați incompatibili au la dispoziție 15 zile pentru a ataca decizia ANI la instanța de judecată, motiv pentru care el nu are nicio obligație să intervină, cu atât mai mult cu cât ANI nici măcar nu l-a anunțat despre incompatibilitatea aleșilor locali, el aflând de la jurnaliști ceea ce s-a întâmplat.

"Pe noi, ANI nu ne anunță că cercetarea s-a încheiat. Cei declarați incompatibili pot ataca decizia ANI la instanța de judecată. Au la dispoziție 15 zile de la primirea raportului ANI. Sunt sigur că toți se vor îndrepta spre instanțele de judecată. După calculele mele, ținând cont că vine vacanța judecătorească, mai sunt și căile de atac, cam peste doi ani o să aflăm și ce decide in-stanța de judecată în aceste cauze", a declarat prefectul Eugen Bola.

El a mai spus că doar după ce se termină procesele și, în caz că instanța de judecată confirmă decizia ANI, iar soluția dată de instanță de-vine irevocabilă, atunci reprezentanții ANI au obligația de a înștiința Prefectura.

"Atunci când va fi o soluție irevocabilă prin care instanța va constata starea de incompatibilitate, reprezen-tanții ANI vor trimite singurul înscris prin care anunță Instituția Prefectului, prin care se aduce la cunoștință că raportul ANI a rămas definitiv. După primirea acestuia, doar atunci, prefectul este obligat să emită ordinul de constatare a încetării de drept a mandatului alesului local în cauză. În concluzie, doar atunci poate interveni prefectul. Până atunci, nu am niciun drept legal, aș comite un abuz", a spus Bola.

v v v

Agenția Națională de Integritate a declarat incompatibili, miercuri, 40 de primari și doi viceprimari din județele Constanța și Sibiu.

Aleșii locali sunt acuzați că au îndeplinit concomitent funcția de primar sau viceprimar și reprezentant al primăriei în Adunarea Generală a Acționarilor în societăți comerciale furnizoare de utilități în comunitățile respective.

Astfel, 22 de aleși locali din județul Constanța s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcției de primar sau viceprimar, cât și a calității de reprezentant al unității administrativ - teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acționarilor a SC RAJA SA Constanța, se arată într-un comunicat transmis de ANI.

Mai exact, primarii declarați incompatibili sunt: Nicolae Matei (Năvodari), Cristian Maricel Cîrjaliu (Agigea), Ion Ovidiu Brăiloiu (Eforie), Florin Constantin Micu (Tuzla), Tudor Nădrag (Hârșova), Nicolae Urdea (Limanu), Dumitru Chiru (Lumina), Constantin Radu (Amzacea), Gheorghe Chiriac (Mereni), Mariana Gîju (Cumpăna), Marian Gălbinașu (Corbu), Gelu Iordache (fost primar la Băneasa), Gheorghe Manta (Chirnogeni), Ion Nicolin (Negru Vodă), Niculae Stan (fost primar Pecineaga), Gheorghe Stelian (Topraisar), Ioan Suciu (fost primar comuna Ciobanu), Cristian Telehoi (Cobadin), Marian Dan (Deleni), Valer Mureșan Iosif (fost primar M. Kogălniceanu), Ștefan Marius (viceprimar Independența), Ion Burcea (viceprimar Lipnița).

Potrivit legii, dacă instanțele de judecată vor confirma decizia ANI, cei declarați incompatibili nu vor mai putea ocupa o funcție de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani. Măsura ar lăsa fără primari localitățile în care edilii au fost declarați incom-patibili, urmând să se organizeze noi alegeri. 

Comentează știrea

un curios
5 iulie 2013
HA HA HA

A apărut la LITORALTV o emisiune simpatică ÎN ARENĂ făcută atât de prost că merită să vă distrați deși prezentatoarea e urâtă și bătrână și rea

admirator
5 iulie 2013
unde-i lege, nu-i tocmeala

Daca legea asa zice, asa facem! Din pacate, legea e proasta si toata lumea o lasa asa. Din momentul in care ANI are dovezi privind incompatibilitatea alesilor, este necesar ca cei in cauza sa recunoasca fapta si sa-si dea demisia imediat sau sa nege acest lucru si problema sa fie arbitrata in regim de urgenta. Fie de instante (care sunt destul deaglomerate) fie de alte organe ale statului. Prin tergiversarea rezolvarii situatiei, legea ANI este golita de continut, caci un incompatibil isi poate termina linistit mandatul, pina la Solutia definitiva...Se respecta forma democratica, dar este golita de continut. Iar "Parvulescu si ai lui"... somnorosi, vor sa desavarseasca ilogicul din legislativul romanesc, prin "Constitutia Tom si Jerry"! Oare de ce se v rea ca Rrrromanik sa aiba legi ilogice si proaste? Cine o avea interesul asta...?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5555 secunde