Operațiunea "Colectarea Selectivă". "Ce să reciclăm? Nouă ne e lene să ne ducem gunoiul până la tomberon!"

801
Operațiunea

Articole de la același autor

Constănțenii se plâng într-una că orașul este murdar, că nu s-a făcut mai nimic, că autoritățile stau degeaba. Dar, când vine vorba de spirit civic, de implicare, inițiativă și acțiune bagă capul în pământ, precum struții. Dovezi zilnice sunt chiștoacele de țigări aruncate pe lângă coșul de gunoi, "scăpate" la semafor, ambalajele plimbate de vânt prin tot orașul și mormanele de gunoaie lăsate lângă tomberoanele goale sau îndesate în coșurile de reciclare.

Puțini, foarte puțini sunt cei care separă gunoaiele din gospodărie de cele reciclabile și le și pun unde trebuie. "Văd mereu oameni cu pretenții, plimbați prin străinătate, care vin cu mașina până la ghenă, deschid portiera, aruncă sacoșa cu coji de pepene sau cu hârtie igienică pe lângă tomberon, o văd că se rupe și că s-au împrăștiat gunoaiele peste tot, dar pleacă nepăsători mai departe. Mulți fac așa și apoi se întreabă de ce miroase atât de urât în oraș. Au auzit de reciclare, le place când văd la alții, dar lor le e lene și să își arunce mizeria în tomberon", ne-a povestit un constănțean care locuiește în cartierul Tomis III.

Astfel de scene se petrec însă în toate cartierele municipiului Constanța, în centru, pe plajă, peste tot. Lipsa de educație și chiar de bun simț a multor constănțeni o vedem zilnic în jurul nostru.

Primăria Constanța demarează, zilele acestea, o campanie de conștientizare în rândul cetățenilor privind obligațiile pe care le avem cu toții pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos. Deocamdată, zona pilot vizată este cartierul Faleză Nord, unde angajații Serviciului Igienă Publică împart pliante locuitorilor, lipesc afișe la scările de bloc și informează localnicii despre modificările legislative și despre obligațiile pe care le au cu privire la selectarea selectivă a deșeurilor și depozitarea lor în platformele special amenajate.

Colectarea selectivă, obligatorie pentru toți

În fapt, constănțenii trebuie să știe că legislația în domeniu s-a modificat și, începând cu 1 iulie 2019, toată România trebuie să colecteze deșeurile selectiv pe patru fracții: plastic - metal, hârtie - carton, sticlă și deșeuri menajere - amestecate. Conform Legii nr. 211/2011, sunt interzise amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în-afara spațiilor special amenajate.

"În plus, Ordonanța de Guvern nr 74/2018 impune aplicarea sistemului de plată numit «Plătește pentru cât arunci», motiv pentru care, în curând, constănțenii care nu vor colecta selectiv deșeurile, dacă vor depăși o anumită cantitate de gunoi, vor fi taxați extra. Dacă nu respectăm aceste prevederi, atât autoritățile, cât și cetățenii vor plăti taxe suplimentare pentru colectarea incorectă a deșeurilor din gospodării", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Diana Sobaru.

De altfel, reprezentanții autorităților locale au anunțat că, din această săptămână, a fost suplimentat numărul mașinilor care colectează deșeuri reciclabile, astfel că deșeurile reciclabile sunt colectate separat față de cele menajere în toate zonele orașului. "Chiar dacă toți constănțenii cărora li s-a explicat faptul că deșeurile trebuie colectate selectiv au spus că știu și că au început deja să facă acest lucru, multe dintre tomberoanele platformelor pentru colectarea selectivă sunt goale, iar lângă acestea sunt depozitate pungi cu deșeuri. Prin urmare, amintim constănțenilor care sunt surprinși că aruncă deșeurile în alte locuri decât cele special amenajate că riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 400 și 800 de lei pentru persoanele fizice și între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele juridice. Facem apel la constănțenii care constată astfel de fenomene antisociale care ne afectează pe toți să apeleze cu încredere la Direcția Generală Poliția Locală, la numerele de telefon 0241/484.205 – Dispecerat sau 0799/606.142, pentru aplicația de whatsapp", subliniază reprezentantul Primăriei Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3602 secunde