Orașul Cernavodă, slab pregătit pentru o catastrofă nucleară

1322
Orașul Cernavodă, slab pregătit pentru o catastrofă nucleară - 185c2de3f4ad8cfc7bc05dfe5de3e712.jpg
Primarul orașului Cernavodă, Mariana Mircea, a convocat, ieri, în ședință, Comitetul local pentru situații de urgență pentru a pune în discuție "Planul local de intervenție în cazul unui accident nuclear.
La întâlnire au participat prefectul județului, Claudiu Palaz, inspectorul șef ISU Dobrogea, Oprea Traian și primarii localităților vecine orașului Cernavodă.
Primul punct pe agendă a fost analiza punctelor slabe din Planul de apărare în caz de accident nuclear și Planul de înștiințare, alarmare și evacuare.
Discuțiile au vizat slaba dotare a adăposturilor în caz de evacuare, lipsa procedurilor de detaliu din Planul de apărare și probleme de comunicare dintre Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cel local și Centrala nucleară.
De asemenea, s-a vorbit despre insuficiența mijloacelor de alarmare și informare a populației în cazul unui accident nuclear și existența unui personal nepregătit pentru astfel de situații de urgență.

"Astfel de propuneri trebuie realizate de specialiști"
Un subiect ce a stârnit discuții a fost acela privind modalitatea de achiziționare și distribuire a pastilelor de iodură de potasiu.
Palaz a specificat că nu este o idee bună ca acestea sa fie distri-buite populației prin intermediul medicilor de familie anterior dezastrului, ci că ar trebui acordate în momentul în care se produce accidentul nuclear.
"În ceea ce privește subiectul dis-tribuirii acestor pastile, punctul meu de vedere a fost acela că dacă ele sunt date de către medicii de familie înaintea unui astfel de eveniment, oamenii care le-au primit nu vor ști unde le-au pus și vor trebui să primească altele. Trebuie analizate bine aceste propuneri, nu ne putem lua după ce am văzut în alte țări", a declarat Claudiu Palaz ulterior întrevederii.
Primarul Mariana Mircea a menționat că nu există timp suficient pentru distribuire în cazul unei urgențe, de aceea este mai bine ca populația să primească din timp aceste pastile.
Referitor la procedurile de inter-venție, primarul orașului a precizat că acestea trebuie elaborate de către specialiști în domeniul nuclear și al protecției civile.
Aceeași opinie a avut-o și prefectul Claudiu Palaz, care a declarat că și propunerile din cadrul ședinței de ieri ar fi trebuit stabilite anterior tot de o serie de specialiști.
"I-am explicat doamnei primar că astfel de inițiative trebuiau realizate și studiate anterior de către specialiști în domeniu și abia după aceea prezentate în cadrul Consiliului Local pentru situații de urgență. Acesta sunt ulterior comunicate către Comandamentul Județean. Dacă sunt viabile, se aplică, dacă nu sunt, nu se aplică", a declarat Palaz.
În finalul ședinței au fost propuse anumite măsuri de remediere și îmbunătățire a problemelor apărute precum: înființarea unei comisii care să se ocupe de îmbunătățirea adăposturilor existente, trimiterea de adrese către CNCAN, CNE, IGSU prin care se solicită consultanță pentru situațiile de urgență nucleară, îmbunătățirea mijloacelor de alarmare prin achiziționarea unor sirene care transmit mesaje vocale. În plus, s-a discutat despre transmiterea de mesaje SMS către cetățeni și intrarea automată pe frecvența posturilor de radio și TV locale.
În privința spitalului s-a concluzionat necesitatea pregătirii ca-drelor medicale pentru urgențe medicale și radiologice și dotarea spitalului și a camerei de decontaminare cu materialele necesare în caz de intervenție. Membrii comitetului au mai stabilit ca se vor adresa Ministerului Sănătății și vor solicita ca pastilele de iodură de potasiu sa fie distribuite din timp populației.
De asemenea, membrii CLSU au mai hotărât că este absolut necesar înființarea unui Centru pentru situații de urgență pentru protejarea populației din Cernavodă și localitățile limitrofe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9192 secunde