În octombrie,

Parlamentul European va desemna câștigătorul premiului pentru libertatea de gândire

381
Premiul Sakharov va fi acordat, anul acesta, la mijlocul lunii decembrie, în cadrul sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, după ce, în prealabil, câștigătorul va fi anunțat în luna octombrie. Instituit de Parlamentul European în 1988, premiul Sakharov revine unei personalități care s-a remarcat îndeosebi pentru contribuțiile în domeniul drepturilor omului. Cele opt nominalizări ale PE pentru premiul Sakharov, supranumit și premiul libertății de gândire, au fost prezentate în cadrul reuniunii comune a comisiilor pentru politica externă, pentru dezvoltare și subcomisiei pentru drepturile omului.
Candidații din acest an la premiul Sakharov, ajuns la cea de-a 20-a ediție, sunt Ingrid Betancourt, Dalai Lama, Centrul European pentru Drepturile Romilor, Hu Jia, Alexander Kozulin, Abatele Apollinaire Malu Malu, Mikhail Ivanovich Trepashkin și Morgan Tsvangirai.
Cel mai cunoscut dintre nominalizați este, fără îndoială, Dalai Lama. Lider spiritual și politic al poporului tibetan, Dalai Lama a fost nominalizat pentru "mesajul de pace, nonviolență, înțelegere interconfesională, responsabilitate universală și compasiune". Nominalizarea sa a fost făcută de către Cristiana Muscardini din partea grupului UEN și Piia-Noora Kauppi, Aloyzas Sakalas și 39 de alți parlamentari.
Liderul opoziției din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai a fost nominalizat de PE pentru că "a luptat pentru democrație, libertate de expresie și statul de drept în
Zimbabwe". De asemenea, în nominalizarea sa se menționează: "Asumându-și enorme riscuri personale, a condus principalul partid de opoziție și a îndurat cu curaj o succesiune de încercări de asasinate și motivate politic". Morgan Tsvangirai a fost nominalizat de Luis Queiro și alți 96 de parlamentari.
La decernarea premiului vor fi invitați, de asemenea, toți laureații premiului Sakharov din 1988 și până acum.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7893 secunde