Pasajul de la Gară va fi renovat. „Va deveni un punct de atracţie în Constanţa”

598
Primăria Municipiului Constanţa se implică în renovarea Pasajului de la Gară, cel care în prezent nu se află într-o stare foarte bună. Reprezentanții administrației publice locale promit că, după mulți ani de neglijare, pasajul de la Gară va deveni un punct de atracție în Constanța.

Asociindu-se demersului unui grup de tineri entuziaști reuniți în cadrul Asociației CreativePlus și răspunzând pozitiv solicitării de sprijin a acestora, Primăria Municipiului Constanța și SC Confort Urban SRL au semnat un Protocol de colaborare cu Asociația CreativePlus, care are ca obiectiv transformarea pasajului de la Gară într-un loc sigur care să funcționeze nu doar ca loc de trecere, ci și ca spațiu în care tinerii își pot petrece timpul liber.

Așadar, acest loc va fi amenajat pentru desfășurarea periodică de evenimente culturale, educative și sociale printr-o amenajare artistică integrată a acestuia. Transformarea acestui pasaj în spațiu propice pentru desfășurarea de activități educative și culturale impune totodată menținerea acestuia în regim permanent, după încheierea proiectului, ca spațiu curat și funcțional.


Proiectul inițiat de tinerii constănțeni se numește „Underground Art Flipping - pasajul de la Gară“, iar la finalul acestuia pasajul va avea trei pereți cu artă murală, un perete cu mesaje educative și un loc special amenajat pentru concerte stradale.
Pentru că proiectul de intervenție artistică este complex și ambițios, acesta a fost împărțit în trei mari categorii, care se vor derula cu respectarea măsurilor de distanțare și de menținere a igienei ce se impun pentru protejarea participanților:

1. Arta murală (4 pereți) - vor fi realizate mesaje educative pentru dezvoltare durabilă, mesaje pozitive, dar și reguli generale cu tematica reciclare, pentru informarea trecătorilor.


2. Busking (cântat în stradă) - pentru că există foarte mulți artiști nedescoperiți care au nevoie de oportunități de a ieși la suprafață și de a-și demonstra talentul în arta muzicală, în fiecare lună se va desfășura un concert stradal în care tinerii amatori vor organiza evenimente muzicale și rap battles.


3. Arta vizuală - Galeriile de artă/expoziție: pasajul are mai multe spații care pot servi ca loc pentru expoziție fotografică și galerii de artă. Locurile respective vor fi amenajate în așa fel încât, lunar, voluntarii proiectului să poată schimba tablourile/fotografiile din vitrine fără a împiedica trecerea prin pasaj.


Inițiativa de amenajare artistică a pasajului de la Gară a generat deja interesul complementar al altor organizații și asociații ale tinerilor din Constanța și din regiune.


Prin implementarea în comun a proiectului, se va crea perspectiva ca pasajul de la Gară să devină, după mulți ani în care acesta a fost evitat de constănțeni din cauza mirosului, a stării de degradare și a aspectului neîngrijit, un punct de atracție în Constanța și totodată un spațiu primitor pentru evenimente artistice și culturale dedicate tinerilor din municipiu.
În altă ordine de idei, în urmă cu câteva săptămâni, consilierul local Mihaela Andrei, de la PNL, declara pentru „Cuget Liber” că are de gând să se implice personal în refacerea pasajului de la Gară.


„Pasajul de la Gară este un alt proiect important. Ne-am îndreptat atenţia spre acest pasaj în momentul în care cetăţenii din zonă ne-au explicat că nu pot traversa prin acea zonă în siguranţă şi că le este frică să îşi lase copiii să se deplaseze prin pasaj. Eu, împreună cu colegii din Organizaţia PNL Constanţa şi în frunte cu preşedintele Bogdan Huţucă am demarat o acţiune de strângere de semnături”, a declarat atunci Mihaela Andrei pentru „Cuget Liber”.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0436 secunde