PE susține că situația romilor nu afectează aderarea României la spațiul Schengen

1278
Parlamentul European a anunțat, printr-un comunicat de presă, că își exprimă profunda îngrijorare cu privire la măsurile recente luate de guvernul francez și alte state membre, arătând că expulzările în masă încalcă legislația UE deoarece sunt discriminatorii din punct de vedere al apartenenței etnice. Parlamentul European a adoptat, ieri, o rezoluție în care solicită factorilor politici renunțarea la "retorica instigatoare" și critică lipsa implicării Consiliului și a Comisiei față de această proble-matică.
În rezoluția depusă de grupurile politice S&D, ALDE, Grupul Verzilor/EFA și GUE/NGL, se arată că Franța ar trebui "să suspende imediat" repatrierea și expulzarea sutelor de cetățeni europeni de etnie romă în țările lor de origine. Potrivit deputaților, colectarea de date biometrice încalcă prevederile Cartei Europene a Drep-turilor Fundamentale. În același comunicat, se mai precizează că Parlamentul respinge "orice declarații care corelează minoritățile și imigrația cu criminalitatea și care dau naștere unor stereotipuri discriminatorii" și este profund îngrijorat "îndeosebi de retorica instigatoare și vizibil discriminatorie care a caracterizat discursurile politice în perioada în care au avut loc repatrierile romilor și care conferă credibilitate declarațiilor rasiste și acțiunilor grupurilor de extremă dreaptă".
Trebuie menționat și faptul că rezoluția comună face referire și la condițiile de aderare la spațiul Shengen. În urma unui amendament oral depus de către deputatul european Hannes Swoboda (S&D, AT), deputații au fost de acord că situația romilor nu poate afecta aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, și nici drepturile cetățenilor acestor state.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4489 secunde