Pedelistul Valeriu Stoica nu crede în dreptul la fericire. Crede în dreptul de a o căuta

910
Pedelistul Valeriu Stoica nu crede în dreptul la fericire. Crede în dreptul de a o căuta - 0ce858927ab20f26f90ac6cde63d3241.jpg
"Reconstrucția dreptei. Între experimentul capitalist occidental și proiectul național românesc". Acesta e numele celei mai recente cărți semnate de Valeriu Stoica împreună cu Dragoș Paul Aligică și care a dat și numele dezbaterii susținute, ieri, la Constanța. Evenimentul, găzduit de deputatul constănțean Maria Stavrositu, a reunit mai mulți democrat-liberali constănțeni, dar și - aspect semnalat și de președintele PD-L Constanța, senatorul Mircea Banias - reprezentanți ai PNL, iar aici îl amintim pe Victor Manea.
Moderator al dezbaterii susținute în jurul ideii de reconstrucție a ceea ce, în plan politic, numim generic "dreapta" a fost deputatul PD-L Sever Voinescu, iar comentatori - Cătălin Avramescu și autorul volumului, Valeriu Stoica, vicepreședinte al democrat-liberalilor. De menționat este și că evenimentul s-a desfășurat sub egida Institutului de Studii Populare (ISP) și al Centrului pentru Analiză și Dezvoltare Instituțională (CADI).
Mai puțin interesant, mai puțin spumos și parcă fără o parte din argumentele care îi animau altădată discursurile - pe vremea când semna în "Cotidianul" și "Dilema Veche" -, dar cu o morgă nouă, de deputat, Sever Voinescu s-a referit ieri la ideologie ca la acel sistem de valori care "desenează un anume gen de lume în care fiecare dintre noi vrea să trăiască". Totodată, deputatul a dat citire unui discurs susținut de Nicolas Sarkozy, președintele Franței, pe data de 25 septembrie 2008 și a cărui concluzie era că "nu mai putem gândi lumea de mâine cu ideile de ieri".
Pornind de la acest aspect și-a început și Valeriu Stoica discursul de ieri, discurs care, de departe, a fost cel mai interesant și, poate, cel mai ancorat în contemporaneitatea politică românească. Referindu-se la "Reconstrucția dreptei. Între experimentul capitalist occidental și proiectul național românesc" ca la "o carte de doctrină politică", "un semnal de alarmă, un strigăt", Stoica a comentat pe marginea necesității reconstrucției dreptei și, ulterior, a unificării ei și asta deoarece, în opinia lui, doar astfel va putea fi anulată "anomalia" care, de câțiva ani, guvernează spațiul politic autohton. "Nu poți avea partide care sunt jumătate la putere, jumătate în opoziție", a precizat Valeriu Stoica în legătură cu relația anormală care s-a cimentat între PNL (un partid de dreapta) și PSD (partid de stânga).
Mai mult decât atât, referindu-se la nevoia elaborării unui nou proiect național - iar în sensul acesta politicianul a făcut un apel la toți reprezentanții societății civile -, Valeriu Stoica a subliniat faptul că, într-un nou context politico-social, se impune și crearea unei noi Constituții. "Nu putem vorbi de un nou proiect național fără o nouă Constituție. Rădăcina disfuncțiilor instituționale din România e în Constituție", a menționat el.
Cât privește derapajele politice actuale, Valeriu Stoica a declarat: "Cel mai grav e atunci când stânga începe să acționeze ca să-i facă pe oameni fericiți". La fel de interesantă a fost și ideea potrivit căreia "Nimeni nu e debitorul dreptului de fericire. Nici nu există, de fapt, un drept al fericirii, ci un drept al căutării fericirii", a completat el.

Guvernarea PD-L - PNL este posibilă după alegerile prezidențiale
Cuget Liber: Guvernarea din acest moment este bazată pe o coagulare ad-
hoc a unor forțe politice care nu au idei în comun, așa cum spuneați în discursul dumneavoastră. Ați mai spus că prevedeți o posibilă rezolvare a acestei situații nedorite, după alegerile prezidențiale. Puteți detalia?
Valeriu Stoica: În acel moment o să dispară sursa tensiunilor dintre PD-L și PNL, pentru că în momentul în care se tranșează chestiunea președintelui, Traian Băsescu va fi din nou ales președinte, deci cel puțin pentru cinci ani obsesia PNL-ului pentru această chestiune va trebui să înceteze. Și atunci sper că vor fi mai raționali și vor înțelege ce este foarte simplu de înțeles: și anume că este mult mai mare apropierea dintre ei și PD-L decât aceea dintre ei și PSD, cel puțin sub aspect doctrinar și programatic. E o posibilitate, atunci, ca guvernarea contra naturii să în-ceteze. Dacă PNL rămâne blocat în aceeași obsesie anti-Băsescu, vrând - nevrând, va trebui să prelungim această soluție de guvernare.

Prețul pentru o ieșire la iarbă verde
Cuget Liber: Ați înfățișat o distincție clară între stânga și dreapta, arătând că stânga promite fericirea, pe când dreapta - doar posibilitatea de a căuta această fericire (ca în parabola cu peștele și undița). Cum credeți că ar putea PD-L-ul - dreapta din Constanța să lupte cu stânga din Constanța, celebră pentru felul în care bagă în traistă cetățeanului "fericirea" despre care vorbeați, o stângă "extremă", i-am putea spune.
Valeriu Stoica: Aș reformula calificarea stângii din Constanța. Nu este o stângă extremă, este o stângă în care se îmbină ciudat capitalismul clientelar și obiceiurile pomenilor de stânga. Această asociere ciudată, care dă originalitatea situației politice de la Constanța, n-ar putea înceta decât în momentul în care alegătorii din Constanța sesizează anomalia acestei situații. Alegătorii nefiind numai cei cu traista deschisă. În momentul în care toți cei care nu depind de zahărul și uleiul primarului vor merge la vot, lucrurile se vor schimba. Numai că aceștia preferă ca în ziua votului să meargă la iarbă verde. Ei, dacă nu vom înțelege că, dacă mergem la iarbă verde îi lăsăm să voteze pe cei care trăiesc din uleiul, zahărul și puiul primarului, să nu ne mirăm că acest primar va fi mereu la putere. Și să nu ne plângem că noi nu avem acces la o competiție onestă, la afaceri oneste și că toate resursele sunt distribuite pe criterii clientelare. Este prețul pe care îl plătim pentru plăcerea de a fi la iarbă verde când se votează.
C.L.: Și cu ce ofertă poate veni dreapta din Constanța în fața acestor oameni?
V.L.: Cu un discurs politic care să-i atragă la vot. Pe acești oameni care țin România pe spatele lor, pentru că România e ținută de cei care plătesc taxe și impozite, nu de cei care consumă ulei și zahăr de la primar. Atunci când PD-L va reuși să-i convingă pe acești oameni că interesul lor este să contribuie la proiectul său politic, atunci își va atinge menirea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3524 secunde