Personalități din viața politică și culturală internațională, aduse la Constanța de UDTR

1625
3
Personalități din viața politică și culturală internațională, aduse la Constanța de UDTR - simpozionudtr11-1315330374.jpg
Ieri, în Aula Bibliotecii Județene "I.N. Roman" din Constanța, a avut loc prima zi a Simpozionului Internațional denumit "Amprentele culturii turce în România", ce a avut ca temă de dezbatere intelectualii turci care au influențat umanitatea, de la poetul turc Ahmet Yesevi și până în prezent. Inițiativa, un parteneriat pe două continente, aparține Uniunii Democrate Turce din România, care în colaborare cu Societatea de Cercetare a Culturii Populare din Ankara și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța au adus în orașul nostru o serie de personalități reprezentative, atât pentru viața politică, cât și pentru cea culturală din România și de la nivel internațional.
În deschiderea evenimentului și-au prezentat discursurile președintele UDTR Fedi Osman, subprefectul județului Constanța Aidun Curt-Mola, consulului Republicii Turcia, Fusun Aramaz, și președintele UDTTMR Varol Amet. De asemenea, au luat cuvântul Muftiul cultului musulman din România, Muurat Iusuf, și directorul Bibliotecii Județene, Adriana Gheorghe.
Conferința de ieri a durat până după ora 16.00, timp în care mai mulți profesori universitari din România, Turcia, Azerbaidjan, Kîrkiystan și Republica Moldova au susținut discursuri și prezentări în care a fost evidențiată activitatea unor nume importate din cultura și arta turcă, dar și cea românească. Astfel, au fost prezentate aproximativ 20 de eseuri cu titluri precum "Elemente comune în operele lui Yunus Emre și Mihai Eminescu", "Aportul savantului român Mihail Guboglu la turcologie", sau "Talentul de observație și descriere al lui Evliya Celebi". Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua și astăzi, când vor fi dezbătute alte 20 de lucrări importante, ce includ teme precum "100 de ani de literatură turcă și tătară în România", "Specificul social al persoanelor infirme din Turcia", dar și prezentări despre pictura și arta turcă. Menționăm că simpozionul este consacrat memoriei și personalității istoricului, geografului și scriitorului turc Evliya Celebi, cu prilejul anului internațional UNESCO.
Din comisia științifică care coordonează evenimentul fac parte profe-sorul turcolog Mustafa Ali Mehmet, profesorul universitar doctor Mihai Maxim, directorul Institutului Cultural Român "D. Cantemir" din Istanbul, profesor dr. Nedret Mahmut, precum și profesorul dr. Irfan Nastratinoglu, președintele Societății de Cercetare a Culturii Populare din Ankara.

Comentează știrea

KARTBABAY
7 septembrie 2011
Ce cauta acest MUFTIU??????

Ce cauta Muftiul la acest simpozion ???????

turcu
7 septembrie 2011
oare ce

se baga in seama

ali
7 septembrie 2011
deputatul udtr unde era

nu prea il mai vedem pe dl deputat

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6453 secunde