Premiere culinare la a doua ediție a Festivalului Kobeteului de la Castelu

631
Premiere culinare la a doua ediție a Festivalului Kobeteului de la Castelu - castelu20220galerie20foto1-1307975214.jpg
Duminică, a avut loc la Castelu cea de-a doua ediție a Festivalului Kobeteului și a cincea ediție a kureșului. Manifestările inițiate și organizate de filiala locală a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România cu sprijinul organizației centrale și în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Castelu au reunit repre-zentanți ai comunității tătare de la mai multe filiale din județele Constanța și Tulcea. Dacă bărbații și-au etalat măiestria la luptele tradiționale tătărești, un rol important în organizarea competiției culinare l-au avut, fără doar și poate, gospodinele tătăroaice, membrele organizațiilor de femei din Constanța, Medgidia, Cobadin, Agigea, Lumina, Valea Dacilor, Techirghiol, Tulcea, Babadag și Castelu întrecându-se în prepa-rarea celui mai gustos kobete, după rețete străvechi.

Printre tradiționalele kobeteuri cu brânză și carne, participanții la eveniment au avut ocazia să deguste și două produse preparate în premieră la această manifestare. Este vorba despre "kawrma börek", preparat de organizația de la Castelu, și "kobete cu coș", preparat de gospodinele tătăroaice de la Cobadin.

"Sunt și vor rămâne o tradiție aceste manifestări ale noastre, mai ales aici la noi, la Castelu, localitate despre care se știe că a fost întemeiată de tătari. Însăși denumirea localității este de origine tătară, "Köstel" sau în traducere "spin". Începuturile acestei localități se leagă de venirea pe aceste meleaguri a aproximativ 1.000 de tătari conduși de Haci Kabul, care a fost primar, judecător și hoge. De altfel, este vestită încă Valea lui Haci Kabul de aici, iar în memoria lui vom da același nume și geamiei care se ridică pentru comunitatea musulmană din Castelu", a declarat președintele filialei Castelu a UDTTMR, Gevat Cherim.

De la evenimentele de duminică nu au lipsit liderii administrației locale, respectiv primarul și vicepri-marul din Castelu, dar și cei ai comunității musulmane, deputatul UDTTMR Aledin Amet, președin-tele uniunii tătare, Varol Amet și muftiul Muurat Iusuf.

Și cum orice acțiune a etnicilor tătari are și o componentă artistică, ei punând accent pe păstrarea și promovarea tradi-țiilor, pe scena Căminului Cultural din Castelu au urcat dansa-torii de la Ansamblul Kötel, artiști tătari de la Cobadin, dar și mem-brii ansamblului "Castelanii", aceșia de pe urmă fiind me-sagerii folclorului autentic do-brogean.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7478 secunde