Primăria a majorat prețul gigacaloriei / Constănțenii, obligați să plătească mai mult pentru căldură!

1533
Primăria a majorat prețul gigacaloriei  / Constănțenii, obligați să plătească mai mult pentru căldură! - caldura-1548980135.jpg

Articole de la același autor

Consilierii locali s-au reunit, ieri, în cadrul primei ședințe ordinare din acest an. Întâlnirea a avut loc în sala "Prof. Gheorghe Coriolan" a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân". Printre altele, primarul Decebal Făgădău a menționat că a decis ca, anul acesta, ședințele să aibă loc în diverse locuri de prestigiu.

Pe ordinea de zi, s-au aflat 37 de proiecte, iar pe cea suplimentară, alte două. Cel mai controversat proiect este cel care a vizat stabilirea prețului local al gigacaloriei, preț format din prețul de producere a energiei termice și tarifele serviciilor de transport, distribuție și furnizare în sistem centralizat, începând cu data de 1 ianuarie 2019, în municipiul Constanța.

La acest proiect, PNL a votat împotrivă, PMP s-a abținut, iar PSD a votat pentru. Totodată, consilierul independent Andrei Popescu a votat împotrivă, iar ceilalți doi consilieri independenți, Romeo Rezeanu și Horia Căliminte, au votat pentru. În concluzie, proiectul a trecut, astfel că prețul gigacaloriei crește retroactiv de la data de 1 ianuarie 2019. Mai exact, se majorează cu aproximativ 25%, de la 427 lei, ceea ce înseamnă 225 lei subvenționat, la 534 lei, adică 275 lei subvenționat.

Votul negativ al consilierilor liberali a fost justificat de lipsa unei strategii a primarului Decebal Făgădău în ceea ce privește problema RADET și a termoficării în Constanța.

"În realitate, ceea ce nu a vrut să arate domnul primar în cele două proiecte este tocmai incompetența administrației pe care o conduce. Consilierii locali au votat împotriva proiectului privind majorarea prețului gigacaloriei de la 427 lei la 534 lei, o creștere de aproximativ 25 de procente, deoarece în configurația acestui tarif, 40% reprezintă pierderile din sistemul RADET. Astfel, constănțenii (fie direct, fie prin subvenție) ajung să plătească jumătate din factura la încălzire pentru pierderile unei rețele învechite, neperformante și neadaptate la realitățile din teren. De ce? Pentru că primăria condusă de domnul primar Decebal Făgădău nu a făcut nicio investiție în sistemul de termoficare, dar, și mai rău, habar nu are cum să scoată Constanța din această suveică păguboasă pentru constănțeni și pentru oraș. Consilierii locali PNL nu pot accepta să fie părtași la politica de habarnism a primarului Decebal Făgădău, care nu face decât să rostogolească și să îngroașe pierderile și datoriile sistemului de termoficare, cu riscul ca oricând Constanța să rămână fără apă caldă și căldură, așa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut", au transmis liberalii. 


Ei au mai menționat că situația de la Constanța este binecunoscută și la nivel central.

"În urma unei interpelări a deputatului PNL Bogdan Huțucă, către premierul Viorica Dăncilă, răspunsul venit de la Guvern aruncă în curtea primarului Decebal Făgădău întreaga situație. Potrivit Ministerului Energiei, responsabilitatea privind starea sistemului de termoficare al orașului aparține administrației publice locale, care are obligația să asigure un sistem eficient de termoficare. 


De aceea, domnul Făgădău trebuie să afle că există fonduri europene pentru asemenea investiții, astfel încât constănțenii să nu mai trebuiască să plătească pierderi la energia termică de 40%. În concluzie, până ce domnul primar Decebal Făgădău nu va prezenta o strategie pe termen mediu și lung pentru modernizarea RADET și eliminarea pierderilor, precum și un plan pentru rezolvarea situației datoriilor către furnizori (mai ales CET), consilierii locali municipali PNL nu vor mai vota niciun proiect de hotărâre privind termoficarea în Constanța", au mai spus cei de la PNL.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4562 secunde