Primăria Cernavodă, implicată în prevenirea și răspândirea TBC-ului

92

Articole de la același autor

Locuitorii din Cernavodă au posibilitatea, încă de la sfârșitul acestei veri, de a depista și trata gratuit tuberculoza. Cu ajutorul "Progra-mului Național de Control al TBC", Primăria și Spitalul Orășenesc Cernavodă au demarat o amplă campanie de prevenire a răspândirii acestui virus în comunitate. Deși este o boală extrem de periculoasă, care poate produce chiar și decesul bolnavului, cetățenii trebuie să știe că TBC-ul poate fi tratat, chiar la Cernavodă, deoarece unitatea spitalicească de aici deține toate dotările necesare pentru sprijinirea pacienților.

"Cu ajutorul bugetului alocat de către primărie, în cadrul spitalului, a fost amenajat și dotat un dispensar pentru tratarea TBC și a altor afec-țiuni pulmonare. A fost contractat și un specialist în pneumologie, dr. Alexandru Frecea, rezident la Institutul Național de Pneumologie Marius Nasta din București, care va acorda tratamentele necesare fie-cărui pacient. La baza acestei cam-panii se află realitatea îngrijorătoare din ultimii ani, reflectată în statisticile specialiștilor care spun că în Dobrogea sunt depistați peste 150 de bolnavi de TBC raportați la 100 de mii de locuitori. O sursă mare de infecție există și în Cernavodă, unde virusul este foarte răspândit în rân-dul categoriilor nefavorizate ale societății și în comunitățile de romi", a declarat primarul orașului Cerna-vodă, Gheorghe Hânsă.

La rândul lor, medicii Spitalului Orășenesc spun că dețin sub observație 40 de pacienți con-taminați cu TBC, care adesea aban-donează tratamentul antituber-culos, devenind astfel un pericol pentru familie și comunitate. Având în vedere această situație, con-ducerea spitalului a făcut un apel la administrația locală, pentru a-i convinge pe acești oameni să revină la tratament. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială și cei ai Poliției Locale, au vizitat pacienții la domiciliu și au convins și familiile acestora să se supună unor analize pentru a afla dacă au fost infectați cu virusul TBC.

Specialiștii sunt de părere că aceste cazuri sunt multiple în Cernavodă dar neidentificate, cauzate de inconștiența unor cetățeni care nu se supun analizelor de la primele simptome ale bolii. Medicii consideră că aceste cazuri reprezintă un pericol public, având în vedere că o persoană contaminată cu bacilul Koch(TBC) poate infecta 10 persoane pe zi, în special copii, bătrâni sau persoane cu boli cronice. Riscurile la care se supun pacienții care aban-donează tratamentul antituberculos sunt imense, deoarece boala poate fi extinsă în tot corpul, provocând infecții chiar și în oase.

Pentru o mai bună prevenire a riscului de contaminare cu TBC în rândul locuitorilor din Cernavodă, Spitalul Orășenesc intenționează să organizeze la nivel local și o campanie de combatere a fumatului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Noiembrie 2013
Stire din Politică-Administrație : Seră nouă de flori la Cernavodă
Marţi, 12 Noiembrie 2013
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor  la Cernavodă
Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor  la Cernavodă
Marţi, 05 Noiembrie 2013
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor  la Cernavodă
Miercuri, 30 Octombrie 2013
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor  la Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.5376 secunde