Primăria Hârșova a dat startul la primul proiect de incluziune socială a etnicilor romi

1332

Articole de la același autor

Primăria Hârșova a lansat, ieri, proiectul "Construirea de locuințe sociale (inclusiv mica structură) pentru opt familii de romi din localitatea Hârșova – județul Constanța", proiect care face parte din Programul PHARE 2006.

Având drept obiectiv îmbunătățirea calității vieții în rândul etnicilor romi, această inițiativă beneficiază de un buget total de 245.936 euro, sumă din care contribuția Uniunii Europene este de 81,32%, restul finanțării ur-mând să fie asigurat de administrația locală.
La eveniment au luat parte, pe lângă primarul PD-L Tudorel Nădrag și coordonatorul proiectului, Mihaela Bobe, și Constantin Constantin, consilier pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Constanța, câțiva aleși locali din Hârșova, reprezentanți ai altor primării din județ și ai societății civile. Concret, proiectul a cărui implementare va dura zece luni constă în construirea a opt locuințe sociale pentru opt familii de romi a câte minimum șase membri fiecare familie. Aceste case vor beneficia de infrastructura și utilitățile aferente (drumuri de acces, rețea de apă și canalizare, rețea electrică) și, ce este mai interesant, la realizarea lor vor participa și cel puțin zece membri provenind din aceste familii. Asta pentru că activitățile proiectului presupun și calificarea profesională a minim zece persoane, femei și bărbați, care vor putea, ulterior, să aibă acces pe piața muncii.
De remarcat este că familiile beneficiare – care urmează a fi selectate, în mod transparent, de către o comisie - vor fi monitorizate pe o perioadă de cinci ani, astfel încât acestea să nu se remarce prin gesturi sau acte neconforme cu obiectivul esențial al proiectului, acela de incluziune socială a etnicilor romi. Mai exact, familiile rome vor fi nevoite să își achite toate facturile la utilități, să urmărească îndeaproape educația școlară a copiilor lor și să nu fie autorii vreunor acte de violență.

Educația, fundament al incluziunii sociale a romilor
Cel mai interesant moment al lansării proiectului a fost, ieri, cel în care "publicul" a creat toate premisele necesare unei dezbateri publice. S-au remarcat, din acest punct de vedere, discuțiile pe alocuri contradictorii dintre Constantin Constantin și consilierii locali prezenți în sală care, cu argumente viabile, au susținut mai ales nevoia acută de educație în rândul romilor. În acest sens, aleșii locali au subliniat că, în ciuda tuturor eforturilor de incluziune socială a acestei etnii, inițiative venind fie din partea Uniunii Europene, fie din cea a administrației publice locale, fundamentală rămâne dimensiunea educațională, mai ales dacă aceasta din urmă debutează de la nivel preșcolar. Ei sunt de părere că un reprezentant al etnicilor este, poate, cel mai în măsură să le explice acestora rolul pe care educația îl are în amplul proces de integrare socială.
Trebuie menționat că, potrivit coordonatorului proiectului, Primăria Hârșova "este în grafic cu derularea sa" și, mai mult decât atât, conform explicațiilor lui Octavian Ruse, reprezentant al firmei care se ocupă cu proiectarea, este de așteptat ca "la sfârșitul lunii martie să se bage sapa în pământ".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7966 secunde