Primăria Mangalia, implicată în verificarea stării de sănătate a romilor din localitate

141
1
Primăria Mangalia, implicată  în verificarea stării de sănătate a romilor din localitate - foto1-1377517994.jpg

Articole de la același autor

Primăria Mangalia se implică activ în problemele comunității rome din localitate. De această dată, atenția administrației locale se îndreaptă spre starea de sănătate a romilor, căutând soluții, împreună cu parteneri și diverse ONG-uri, pentru problemele medicale ale acestora.

Astfel, împreună cu Asociația Viitorului Romilor Constanța, Primăria a organizat, sâmbătă, în cartierul M.I. Dobrogeanu, o campanie de promovare a sănătății pentru comunitatea romă. În cadrul acțiunii, 25 de cetățeni de etnie romă, care locuiesc în această zonă, au beneficiat de analize medicale gratuite, urmând ca sâmbăta viitoare, un alt grup de 25 de romi să beneficieze de aceleași servicii medicale. Proiectul de promovare a sănătății și de educație pentru sănătate, numit "Sănătate Europeană - Analize medicale pentru romi", se desfășoară în perioada 15 august - 30 noiembrie în mai multe localități din județul Constanța. Acesta este cuprins în Programul "Anul European al cetățenilor", finanțat de Agenția Națională pentru Romi, prin Legea bugetului de stat nr. 5/2013, Domeniul tematic 4.1.3 - promovare a sănătății și educației pentru sănătate. Ampla acțiune reunește 300 de persoane de etnie romă din Constanta, Medgidia și Mangalia, pe tema evaluării stării de sănătate. Activitățile propriu-zise au ca obiectiv general îmbunătățirea stării de sănătate a 300 de persoane de etnie romă, grup vulnerabil din cauza situației socio-economice în care se află: discriminare, excluziune socială, situație financiară precară, capacitate dificilă de a accesa sistemul medical de stat.

Altă țintă a acțiunii este diagnos-ticarea precoce a bolilor contagioase pentru cele mai vulnerabile grupuri, din cele două locații prioritare. Prevalența ridicată a bolilor contagioase în rândul populației cele mai expuse la risc constituie o problemă majoră din punct de vedere al sănătății publice și al perspectivelor sociale. În acest context, proiectul va facilita integrarea opțiunilor de prevenire și combatere a bolilor contagioase, cu un accent special în rândul populației de etnie romă, cu scopul de a minimiza riscul de contaminare a celorlalte persoane. Interpretarea scrisă a rezultatelor analizelor medicale va ajuta grupul țintă să aibă o imagine clară a stării proprii de sănătate și îi va orienta către măsurile necesare îmbunătățirii acesteia. Asociația Viitorul Romilor din Constanța este o organizație nonguvernamentală, care are drept scop de a promova cultura romă în vederea dezvoltării și integrării sociale a persoanelor de etnie romă. De asemenea, asociația vizează creșterea nivelului de comunicare și cooperare cu autoritățile locale, naționale și internaționale.

Comentează știrea

Serghei
27 august 2013
Tigan pe propria raspundere !

Bai,da' daca merg la primarie si declar ca sunt rom,atuncea voi avea si eu parte de niscaiva gratuitati ? Sunt somer,la varsta mea nu am nici o sansa de a fi angajat,traiesc pe spinarea nevestei care are salariu mic si de multe ori,adica saptamanal ma gandesc sa-mi dau demisia de la viata.Hai sa ne declaram toti tigani,poate ca mai stii,ca asta lipsea,sa ne numim RRomania si atuncea vom incepe si noi sa ne ridicam un pic in lume...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3942 secunde