105 ani de istorie militară

Primăria Mihail Kogălniceanu i-a omagiat pe eroii Regimentului 36 "Vasile Lupu"

620
3

Articole de la același autor

Prilej de sărbătoare, ieri, în localitatea Mihail Kogălniceanu, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înființarea Regimentului 36 Infanterie "Vasile Lupu". Astfel, Primăria Mihail Kogălniceanu a organizat o serie de evenimente militare și religioase. 


Primăria Mihail Kogălniceanu, împreună cu Filiala Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria", a organizat, ieri, un ceremonial militar și religios, împreună cu depuneri de coroane, la monumentul eroilor Regimentului 36 Infanterie "Vasile Lupu". 
La 1 aprilie 1909, prin Înaltul De-cret nr. 1459, se înființa Regimentul 36 Infanterie "Vasile Lupu". Miile de militari aparținând acestui regiment și-au servit țara în mod eroic, infanteriștii dobrogeni luptând cu toate forțele în timpul Primului Război Mondial, la Turtucaia, Arefu-Lerești și Mărășești. Cu aceeași îndârjire și-au înfruntat inamicii și în cel  de-Al Doilea Război Mondial, în confruntările de la Cotul Donului, Oarba de Mureș, Carei, precum și pe timpul luptelor pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. 


"Sărbătoarea Regimentului 36 Infanterie este un motiv de bucurie pentru localitatea noastră. Sosirea cadrelor militare în rezervă într-un număr atât de mare din toate colțurile țării arată devotamentul dumneavoastră față de această unitate, unde v-ați desfășurat activitatea și unde sunt convinsă că ați obținut cele mai bune rezultate. Sunt convinsă că fiecare dintre dumneavoastră are o istorie și că ați legat, aici, puternice prietenii. Existența dumneavoastră timp de cinci decenii în localitatea noastră a lăsat o puternică amprentă asupra localității și, de ce nu, asupra dezvoltării ei. Ca edil al acestei localități, permiteți-mi să vă urez un sincer la mulți ani!", a fost me-sajul transmis de Ancuța Belu, primarul localității Mihail Kogălniceanu. 


"Regiment de Frunte" 
În cei 105 ani de existență, Regimentul 36 Infanterie "Vasile Lupu" și-a desfășurat activitatea în garnizoanele din Constanța, Cernavodă, Turtucaia, iar din 1952, în garnizoana de la Mihail Kogălniceanu. Datorită erois-mului luptătorilor, drapelul de luptă a fost decorat cu Ordinul Militar "Mihai Viteazul". A fost primul regiment al Armatei Române care a fost declarat "Regiment de Frunte", ca urmare a rezultatelor excepționale obținute în timpul aplicațiilor, tragerilor, inspecțiilor și controalelor exercitate de Ministerul Apărării Naționale. 


"La sărbătoarea Regimentului 36 Infanterie «Vasile Lupu» participă trei generații de cadre militare în rezervă și în retragere, care și-au dedicat ani frumoși din viață în unitatea care acum le-a devenit casă militarilor americani. Astfel, ofițeri, maiștri militari și subofițeri care au activat în cadrul Regimentului între anii 1950 - 1960, în anii 1970 și după 1989, veniți din toată țara, au participat la evenimentul dedicat garnizoanei care le-a fost casă pentru o anumită perioadă din viața lor", a precizat colonelul (r.) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale "Cultul Eroilor Regina Maria", comandant al Regimen-tului în perioada 1990 - 1994. 


Comentează știrea

Andrei
2 aprilie 2014
dsfh

Poate exista timp sa se caute si in cloaca din scoala

mde
2 aprilie 2014
dar cu aviatorii

de la Kogalniceanu ce-ati facut? Unde e regimentul de vanatoare?

Un oarecare
2 aprilie 2014
La trecutu-ti mare, jalnic viitor !

Asta ne-a mai ramas: sarbatorirea trecutului. Evident ca paduchii de popi nu puteau sa lipseasca de la asa ceva. Cit priveste prezentul, armata noastra este doar o amitire. Daca ar fi fost distrusa intr-un razboi aparind acest popor, ar fi cazut cu onoare. Dar armata noastra a fost distrusa de tirfele tradatoare care conduc acesta tara, tirfe care prin unele mijloace mass media incearca sa distruga in sufletul romanului orice urma de patriotism.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Martie 2014
Stire din Eveniment : USS Truxtun a părăsit Marea Neagră
Pagina a fost generata in 0.6554 secunde