Primarii din ACoR Constanța, ședință de lucru la Camera de Conturi

1253
1
Primarii din ACoR Constanța, ședință de lucru la Camera de Conturi - fondacorintalnirelacurteadecontu-1676400498.jpg

Articole recomandate

Camera de Conturi Constanța a fost, luni, gazda unei ședințe de lucru a Filialei Județene Constanța a Asociației Comunelor din România (ACoR). În cadrul lucrărilor, a luat parte și Ioan Bobe, directorul Camerei de Conturi Constanța, împreună cu inspectorii instituției, alături de consiliul director al filialei, primari și viceprimari ai comunelor județului Constanța, cât și auditori ai Serviciului de Audit Public Intern din cadrul Filialei Județene Constanța.

Principalul subiect pe ordinea de zi a fost noul Regulament privind activitatea de audit public extern al Curții de Conturi a României, stabilindu-se prin consens între directorul Camerei de Conturi Constanța împreună cu auditorii acestei structuri, pe de-o parte, și reprezentanții ACoR și primarii UAT-urilor de pe raza județului Constanța, pe de altă parte, faptul că acesta este în sprijinul parteneriatului constructiv, în temeiul legii și al standardelor internaționale de audit și în final în favoarea cetățeanului. Reprezentanții ACoR susțin că actualul Regulament va crea echilibrul de care au nevoie pentru dezvoltarea corectă a comunităților pe care le reprezintă. Primarii și-au manifestat încrederea că actualul Regulament va evidenția bunele practici și va sancționa ferm infracțiunile. Directorul Camerei de Conturi Constanța confirmă faptul că în noul Regulament, ca și în întreaga activitate a instituției pe care o reprezintă, infracțiunile sunt nenegociabile și încurajează colaborarea în vederea întăririi controlului intern al fiecărei instituții, astfel creând premisele dezvoltării localităților și descurajării greșelilor care pot apărea în activitatea UAT-urilor.

Ca urmare a ședințelor de lucru precedente, a fost emis și înmânat primarilor spre consultare un model de procedură în vederea urmăririi și executării silite. Procedura este una adaptabilă, în funcție de spețele cu care fiecare localitatea se confruntă. Aceasta vine în ajutorul primăriilor, având ca scop reglementarea raporturilor juridice fiscale privind stingerea creanțelor fiscale, provenite din impozite, taxe, accesorii creanță, amenzi și alte sume ce constituie venituri ale bugetului local.

Primarii au adus în discuție problemele cu care se confruntă

Prin participarea la această întâlnire, primarii au avut ocazia să discute concret problemele cu care se confruntă, primind astfel îndrumare legislativă din partea oficialilor Camerei de Conturi, fiind aduse în discuție și propuneri de modificări legislative.

De asemenea, a fost readusă în discuție problema câinilor fără stăpân. Reprezentanții Asociației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor au participat la întâlnire, prezentându-și modalitatea de lucru în gestionarea acestei probleme. Se propune înființarea unui „Serviciu public de gestionare a animalelor fără stăpân prin externalizare” în cadrul filialei, care să gestioneze această problemă prin semnarea unui acord de colaborare cu o asociație de profil. O astfel de colaborare, existentă și la nivelul altor filiale județene, reprezintă o soluție pentru comunele care nu reușesc să gestioneze fenomenul, având număr mic de locuitori, precum și bugete de venituri și cheltuieli insuficiente pentru susținerea unor astfel de cheltuieli. Posibilitatea unei astfel de colaborări, precum și cadrul, conținutul actului de colaborare au fost dezbătute cu reprezentanții Camerei de Conturi, urmând ca Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor să transmită o ultimă ofertă a metodei de cooperare.

În final, reprezentanții Audit Green Logistics au prezentat proiectul „ARO-SOS Satul Românesc (Auditul Resurselor și Oportunităților - Scop - Obiective – Soluții)”. Acest concept își propune identificarea nevoilor din mediul rural, coroborată cu resursele specifice zonei și propunerea unui plan de acțiune pentru punerea în practică - prin executarea unui audit, efectuat de o echipă de specialiști, prin analiza oportunităților, resurselor și a posibilităților - a optimizării costurilor, respectiv a finanțării proiectelor.

Acest concept are ca scop sprijinirea comunităților locale din zonele rurale, pentru a ușura procesele de dezvoltare, cât și prin aportul venit din analizarea, observarea și aplicarea modelelor de succes ale altor țări. Scopurile principale ale proiectului sunt atragerea de fonduri de coeziune și europene pentru finanțarea proiectelor, cât și atragerea de investitori străini în zona rurală a României. Ca obiective, proiectul își propune dezvoltarea infrastructurii în zona rurală, prin programe de finanțare și investiții, dezvoltarea sistemului medical de la sate prin digitalizarea metodelor privind prevenția și tratamentul. Astfel, se urmărește a se îmbunătăți interacțiunea și comunicarea cu pacienții, prin intermediul telemedicinei și al platformelor digitale, și dezvoltarea sistemului de învățământ prin digitalizare și aducerea actului de învățământ la standarde europene.



Comentează știrea

Doar Ei
15 februarie 2023
Numai ei

Nu e "cor", ci "cocor"-ul este pasarea lor migratoare!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0109 secunde