Concurs Primăvara lumii turcice vine de la Medgidia

785
Primăvara lumii turcice vine de la Medgidia - 31c52e787abdcfaf1933548b8de284a4.jpg
În fiecare an, pe 21 martie, popoarele lumii turcie marchează începutul primăverii. Este data la care se sărbătorește Nevruzul, o sărbătoare veche de peste 5.000 de ani, care, potrivit tradiției, a fost marcată și anul acesta printr-o amplă manifestare de filiala Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România.
Programul pregătit de organizatori a acoperit atât sfera tradițiilor popoarelor turcice, dar și pe cea a spațiului cultural românesc.
Astfel, programul deschis cu colindul specific sărbătorii de Nevruz a continuat cu un alt obicei, săritul peste foc, urmat fiind de cântece și dansuri populare românești, din diferite zone ale țării, în interpretarea tinerilor artiști ai Ansamblului "Doina Dobrogei", coordonat de instructor Viorel Prodan, un apropiat colaborator al comunității tătare din Medgidia. Spectacolul s-a încheiat pe acorduri tradiționale tătărești, cele mai frumoase dansuri specifice acestei etnii fiind interpretate de Ansamblul "Karasu" al UDTTMR Medgidia. Tradițiile tătărești specifice acestei sărbători au fost puse în scenă de copiii care participă la cursurile comunitare de limba tătară, coordonați de prof. Șachir Bunian și Șachir Ifet.
"An de an, filiala din Medgidia a organizat spectacole dedicate sărbătorii de Nevruz la care au participat nu numai conaționali tătari, dar și un numeros public al populației majoritare. Este o provocare pentru noi să punem alături cele două culturi și o bucurie să întâmpinăm primăvara împreună", a declarat pentru "Cuget Liber" Samir Menan, prim-vicepreședinte al UDTTMR.

Copiii, vestitorii primăverii
Și cum evenimentul a fost organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, cei mai tineri membri ai comunității tătare din întreg județul au fost provocați la o demonstrație de măiestrie la Concursul de desene, machete și colaje dedicat sărbătorii de Nevruz. Juriul a avut o sarcină foarte dificilă, în concurs înscriindu-se peste 200 de lucrări, toate fiind caracterizate de originalitate și punând în valoare talentul micilor artiști.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 22 Martie 2011
Stire din Politică-Administrație : "Șantaj" cu terenurile oamenilor
Pagina a fost generata in 1.7512 secunde