Procedura ridicării imunității parlamentarilor ar putea fi schimbată

132
Procedura ridicării imunității parlamentarilor ar putea fi schimbată - proceduraridicariiimunitatii-1413559184.jpg

Articole de la același autor

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susțin că procedura ridicării imunității parlamentarilor ar trebui regândită și modificată, astfel încât anchetele penale care vizează senatori și deputați să nu fie blocate.

Mai mulți parlamentari PNL și PDL, între care Vasile Blaga, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur și Alexandru Nazare, au inițiat o propunere de schimbare a legislației actuale privind ridicarea imunității senatorilor și deputaților. Această inițiativă a fost transmisă și Ministerului Justiției, pentru ca acesta să ofere un aviz. Reprezentanții instituției au trimis solicitarea de avizare a inițiativei legislative și CSM, care a fost de acord cu modificările propuse în actul normativ.

În expunerea de motive, inițiatorii arată că rolul Parlamentului în procedura de ridicare a imunității trebuie să se limiteze la a constata dacă există sau nu o legătură directă de cauzalitate între motivarea solicitării de reținere, arestare sau percheziție a parlamentarului, ori de urmărire penală în cazul parlamentarului membru sau fost membru al Guvernului, și voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

"Din păcate, în ultimii ani, din nouă cereri primite, Parlamentul a tergiversat și apoi a respins opt astfel de cereri din partea ministrului Justiției, prin vot secret și cu invocarea unor motive care au depășit competența Parlamentului și au intrat în domeniul puterii judecătorești. Considerăm că prin aceste decizii și modul în care au fost luate s-au încălcat principii fundamentale ale statului, prin care cel al egalității în fața legii și cel al separației puterilor în stat și, în plus, s-a creat un grav prejudiciu de imagine Parlamentului, principalul for de dezbatere democratică al României", se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2992 secunde