Registrul spaţiilor verzi, finalizat după nouă ani de măcel al parcurilor

1465

Articole de la același autor

Sunt nouă ani de zile în care municipiul Constanţa nu a avut Registrul Spaţiilor Verzi. Suficient timp pentru ca sute, mii de hectare de grădini şi parcuri să dispară pentru totdeauna de pe suprafaţa pământului. Acum, când oraşul este plin de betoane ridicate pe unde a avut chef fiecare, Primăria Constanţa a terminat, în sfârşit, Registrul Spaţiilor Verzi.

Începând de astăzi, oricine doreşte, poate consulta harta spaţiilor verzi din municipiu. Acestea au fost inventariate şi marcate într-o aplicaţie care, în prezent, se află în consultare publică. Forma draft a Registrului Local al Spaţiilor Verzi, înainte de a fi propus spre aprobare Consiliului Local al Municipiului, este disponibilă pe site-ul Primăriei Constanţa.

„Persoanele interesate pot consulta online harta ce cuprinde toate spaţiile verzi ce au fost inventariate de pe domeniul public şi privat al municipiului Constanţa, accesând aplicaţia Registrul Local al Spaţiilor Verzi (RLSV) de pe site-ul Primăriei Constanţa – www.primaria-constanta.ro. Informaţiile spaţiale prezentate în aplicaţia RLSV sunt cu titlu informativ. Aplicaţia are caracter provizoriu, iar, prin intermediul acestei variante, se oferă acces la o parte din informaţiile existente în acest moment în Registrul local al spaţiilor verzi”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi.

Aşadar, potrivit aplicaţiei RLSV, în prezent, în municipiul Constanţa, sunt 533.290 de hectare de spaţiu verde amenajat. Socotind la numărul de locuitori oficiali în oraş, 311.000, aflăm că fiecărui constănţean îi revin 1,71 mp, mult sub media altor municipii din ţară şi sub ţinta europeană ce ar fi trebuit atinsă încă din 2013 – 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor.

De asemenea, din inventarul ierbii şi al copacilor reiese că suprafaţa destinată parcurilor, parcurilor sportive, parcurilor expoziţionale este de 422.117 mp şi că avem chiar şi o „grădină botanică, zoologică publică”, de 49.892 de metri pătraţi. Cel mai probabil autorităţile se referă la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, unde vizitatorii au la dispoziţie un mini-parc pentru a se plimba şi pentru a admira animalele, însă nu există şi o grădină botanică. Tot din aplicaţie aflăm că au fost inventariaţi 146.560 de arbori. Sperăm totuşi că nu au fost puse la numărătoare şi zecile de copaci uscaţi pe care i-am identificat în luna august, în Parcul Tăbăcărie.

Falezele din Peninsulă, fâşii verzi de mii de metri pătraţi

De remarcat însă că pe hartă sunt marcate ca fiind spaţii verzi falezele din Peninsulă şi de la Plaja Modern, care se ştie că au făcut parte din dosarul retrocedărilor în care este condamnat primarul Radu Mazăre, şi unde „investitorii” împroprietăriţi ilegal de fostul edil ar fi vrut să ridice blocuri de 20 – 25 de etaje.

„Amintim că Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Constanţa se realizează prin contractul cu nr. 73491/3.05.2018 şi are termen de finalizare luna noiembrie a acestui an. Precizăm că prima etapă, ce cuprinde inventarierea spaţiilor verzi din municipiul Constanţa, a fost finalizată, iar Registrul se află acum în etapa de reverificare. De aceea, facem apel la constănţeni să consulte această formă a documentului şi să transmită eventualele opinii accesând butonul Observaţii/Opinii care se regăseşte în aplicaţia pusă la dispoziţie de municipalitate”, mai transmit reprezentanţii Primăriei Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6136 secunde