România va deveni prima țară cu cea mai nouă, sigură și curată tehnologie nucleară

269
România va deveni prima țară cu cea mai nouă, sigură și curată tehnologie nucleară - fondromaniavadeveniprimatara-1677004708.jpg

Articole de la același autor

În cursul zilei de 21 februarie 2023, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei americane Fluor Corporation, se arată într-un comunicat de presă. Este vorba de cel mai mare finanțator și acționar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni NuScale – singura tehnologie din această clasă de centrale nucleare certificată de un organism de reglementare.

Fluor Corporation este listată la bursa din New York și are o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde de dolari pe an.

„Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național. Pașii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power și Fluor Corporation, au și o importanță la nivel global, iar acțiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar. Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanț de producție, pentru a implementa acest proiect-fanion pentru Europa, care să ne asigure securitatea energetică și, chiar, rolul de furnizor în regiune. Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.



Proiectul reactoarelor nucleare modulare mici


În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un memorandum pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Fluor Co. va coordona etapa de proiectare, achiziție și construcție pentru acest proiect.

La data de 27 iunie 2022, președintele SUA, Joe Biden, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură și Investiții Globale, prezentat la summit-ul liderilor G7, a anunțat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania.

Compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear (deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas) au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă

În noiembrie 2021, Energonuclear SA, compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării proiectului unităților CANDU 3&4.

Până în momentul de față, în cadrul proiectului s-au alăturat în asociere partenerii americani Fluor Corporation, Candu Energy și Sargent&Lundy. Responsabilitățile principale ale asocierii constau, în principal, în asigurarea managementului de proiect și dezvoltarea ingineriei conceptuale, o activitate preponderent asigurată de către Candu Energy, Sargent & Lundy și Ansaldo. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3695 secunde