Săptămână crucială pentru Kovesi. Statele UE ar putea decide numele procurorului european

184
Săptămână crucială pentru Kovesi. Statele UE ar putea decide numele procurorului european - 62033172-1568636236.jpg
O nouă rundă de negocieri între Parlamentul UE și Consiliul European este programată pentru marți, iar joi, statele membre ar putea decide cine va fi viitorul șef al Parchetului European.


Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de președinția semestrială finlandeză, și cei ai noului Parlament European format după alegerile din 23-26 mai vor avea marți o primă rundă de discuții cu privire la desemnarea șefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), poziție pentru care se află în cursă și Laura Codruța Kovesi, au declarat luni, pentru Agerpres, surse de la Bruxelles.

Președinția finlandeză a Consiliului UE ia în calcul includerea acestui subiect pe agenda reuniunii de joi a COREPER (Comitetul reprezentanților permanenți ai țărilor membre ale UE).

La 12 septembrie, Parlamentul European, care după alegerile europene din luna mai și-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruța Kovesi, și-a desemnat noua echipă de negociatori pentru funcția de procuror-șef european.

Noua echipă este formată din președinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, și Maite Pagazaurtundua, vicepreședintă a comisiei LIBE și membră a grupului Renew Europe, tot din Spania, a anunțat joi pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureșan.


Procedura de desemnare a noului procuror-șef european nu s-a finalizat până la încheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesară desemnarea unei noi echipe de negociere. În cursă se mai aflau la momentul respectiv românca Laura Codruța Kovesi, candidata preferată de Parlamentul European, și francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE în urma unui vot în COREPER desfășurat în luna februarie.

La finalul lunii iulie, Bohnert a fost propus de președintele francez Emmanuel Macron la șefia Parchetului Național Financiar din țara sa și urma să se retragă din cursa pentru funcția de procuror-șef european, dar nu a făcut un anunț oficial în acest sens.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat inițiativei EPPO. Exceptând Regatul Unit, care va părăsi Uniunea Europeană, cele cinci țări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant. EPPO va veni în completarea activității OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) și a Eurojust (agenție a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agențiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8978 secunde