Șeful statului a sesizat CCR cu privire la modificările aduse Legii CSM

226
Șeful statului a sesizat CCR cu privire la modificările aduse Legii CSM - iohannis-1526053852.jpg
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


Șeful statului precizează că legea a mai fost dedusă controlului de constituționalitate în două rânduri, ca urmare a unor sesizări de neconstituționalitate.


"Cu toate acestea, considerăm că forma rezultată după punerea de acord a legii cu decizia CCR prin care s-a constatat neconstituționalitatea unor dispoziții conține, în continuare, o serie de dispoziții de natură să încalce principii și prevederi constituționale", afirmă președintele Iohannis în sesizare.


Printre altele, el menționează că secțiile CSM pentru judecători și procurori primesc o serie de atribuții noi ca urmare a modificărilor operate în legile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 și a Legii 304/2004, precum și o serie de atribuții în domeniul carierei magistraților, care în prezent aparțin plenului Consiliului Superior al Magistraturii.


Șeful statului indică faptul că, potrivit noilor reglementări, Secția pentru judecători: numește și revocă din funcție președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție; propune președintelui României numirea în funcție și eliberarea din funcție a judecătorilor; numește judecătorii stagiari pe baza rezultatelor obținute la examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii; eliberează din funcție judecătorii stagiari; dispune promovarea judecătorilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3927 secunde