Senatorii au dat raport favorabil pentru inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei

296
Senatorii au dat raport favorabil pentru inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei - senat3-1536075228.jpg
Comisia juridică și Comisia pentru constituționalitate din cadrul Senatului au adoptat, ieri, cu 12 voturi pentru și 5 abțineri, un raport favorabil pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Senatorul PNL Cătălin Fenechiu a anunțat în timpul dezbaterilor că liberalii se abțin de la vot, apreciind că procedura este viciată și că aceasta ar trebui reluată, astfel încât Senatul să fie prima Cameră în cadrul căreia este dezbătută inițiativa.

"Nu poți să modifici Constituția, încălcând procedurile constituționale. Avem o decizie, 471, care spune foarte clar că în lumina noii Constituții, din 2003, nu există ordine preferențială și o primă Cameră sesizată, care să fie stabilită de Constituție sau de vreun alt text normativ, sens în care procedura pe care s-a lucrat a fost viciată, în opinia mea, destul de grav, în momentul în care inițiativa constituțională a Coaliției pentru familie, înregistrată la Senatul României, a fost trimisă la Camera Deputaților. Riscul de a merge mai departe este ca, în momentul în care propunerea va fi adoptată, vom ajunge la CCR și Curtea poate declara procedura neconstituțională", a declarat Fenechiu, citat de Agerpres.

La rândul lui, Șerban Nicolae (PSD) a apreciat că acesta este un tertip nejustificat.

"Mi-e greu să înțeleg de ce ar trebui să parcurgem din nou această procedură, câtă vreme nu există niciun fel de conflict și niciun fel de blocaj. Mai mult decât atât, din interpretarea sistematică a textului constituțional, care spune că propunerea de revizuire se adoptă de Camera Deputaților și de Senat, cu votul a două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, rezultă că există o ordine de precădere, dată de textul constituțional, fără ca asta să însemne că se aplică procedura specifică legilor organice și ordinare, în sensul în care există o primă cameră sesizată și o cameră decizională, cu toate consecințele ce decurg din această situație", a spus social-democratul Șerban Nicolae. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3333 secunde